20 Ocak’ta, Bosna Hersek Savcılığı, “Ikona” adlı davadaki geçici savcının delil toplamak ve tanıkları çapraz sorguya çekmek için yoğun şekilde harekete geçtiğini duyurdu. Bosna Hersek Savcılığı o tarihte, aralarında ülkenin Rusya büyükelçisinin de bulunduğu bir dizi tanığın dinlendiğini ve yetkili kurumlara uluslararası adli yardım talebinde bulunduğunu söyledi.

14 Aralık 2020’de Dodik, Bosna-Hersek’e yaptığı son ziyaretin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a 300 yaşındaki bir hediye vermişti. Simgenin (ikona), 2014 yılından bu yana Rusya yanlısı güçlerin kontrolü altındaki bir bölgede bulunan doğu Ukrayna’daki bir kasabadan alındığından şüphelenildiği için, bu hediye diplomatik bir skandal olarak kabul ediliyor.

RUSYA’NIN POLİTİKALRINA DESTEK

Saraybosna’daki Ukrayna Büyükelçiliği, Bosna medyasının ikonun bir fotoğrafını ve orijinallik damgasını Lugansk şehrinden çıkmış olabileceğini belirten bir fotoğrafını yayınlaması sonrasında endişelere yol açtı.

Ayrıca, Bosna basınında yayınlanan bir mektupta Ukrayna Büyükelçiliği, ikon (simge) hakkında bilgi verilmemesinin “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki saldırgan politikaları ve askeri eylemlerine” verilen desteğin bir göstergesi olarak görüleceğini dile getirmişti.

DODİK’E HEDİYEYİ KİM VERDİ?

Milorad Dodik’e hediyeyi Rus oligark Konstantin Malofeev vermişti. Rus oligark Konstantin Malofeev, bazılarını dünya çapında bağışladığı bir ikon koleksiyoncusu. Bu Rus oligark, üyeleri Milorad Dodik’in Sergei Lavrov’a verdiği ve Malofeev’in Dodik ile bir miktar temas kurduğu bir ikonu çalan Doğu Ukrayna’da paramiliter oluşumlara liderlik etmişti.

30 Mayıs 2018’de Malofeev, Dodik ile görüşmek ve Sırp Cumhuriyeti’ndeki (Srpska Republika) yatırımları görüşmek üzere özel bir uçakla Banja Luka Havalimanı’na indi. Ancak Bosna güvenlik servisleri, Dodik ile bu görüşmede Rus oligarkın en az 200 milyon avroluk paranın aklanmasını tartışacağı bilgisini almıştı.

Editör: TE Bilisim