Yeryüzü Doktorları, zorlu iklim ve kötü yaşam koşullarının olduğu, tedavi imkânlarının yetersiz kaldığı coğrafyalarda yaygın olarak görülen katarakt hastalığının tedavisi için “Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle Gördük” adı ile kampanya başlattıklarını söyleyen proje koordinatörü Yahya Tanrıkulu, kampanya hakkında Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

KATARAK HASTALIĞINA DİKKATİ ÇEKMEK

Kampanyaya dair açıklamalarda bulunan Yeryüzü Doktorları Proje Koordinatörü Yahya Tanrıkulu, ihtiyaç sahibi bölgelerde önlenebilir görme kayıplarını engellemek ve dünyadaki katarakt rahatsızlığına dikkati çekmek amacıyla “Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle Gördük” adı ile bir kampanya başlatıldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 2 milyar 200 milyon göz rahatsızlığı olan insan olduğunu bu rakamın 65 milyon 200 bini ise kataraktt rahatsızlığından oluştuğunu söyleyen Tanrıkulu, “Ülkemizde kolayca tedavi edilebilen katarakt, tedavi olunmaması halinde görme kaybına neden oluyor” dedi.

ASYA VE AFRİKA’DA GÖZ SAĞLIĞI FAALİYETLERİ

Kampanyaya dair açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, “ Yeryüzü Doktorları, 2006 yılından itibaren gerçekleştirdiği göz sağlığı projeleri kapsamında, Nijer, Kenya, Pakistan, Lübnan, Somali, Yemen, Afganistan, Moritanya, Tanzanya, Kongo DC, Sudan, Çeçenistan, Uganda, Kamerun, Mali ve Bangladeş’te göz hastalıkları ile mücadele etti. Dernek, 14 yılda 150 bin 800 göz muayenesi, 22 bin 262 göz ameliyatı gerçekleştirirken, 51 bin 731 kişiye de gözlük dağıttı” dedi.

KATARAKT HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Tanrıkulu, katarakt hastalığının özellikle 40 yaş üstü insanlarda olduğunu bununla beraber bebeklerde, genç ve orta yaşlı insanlarda da görüldüğünü ifade ederek, “Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Bu süreç yavaşça başlayıp, göz merceğinin tamamını kaplayabilir. Böyle durumlarda görme yetisi giderek azalarak, buğulu bir camın ardından bakıyormuş hissi yaratır” diye konuştu.

KATARAKTTA COĞRAFİ NEDENLER

Sıklıkla gelen sorulardan birinin de neden Afrika’da daha çok Katarak görüldüğü sorusu olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Katarakt, coğrafi nedenlerle ortaya çıkabilmekte ve daha hızlı ilerleyebilmektedir. Özellikle sıcak hava koşullarının hakim olduğu ve güneş ışınlarının dik ve yoğun olarak düştüğü Afrika’da katarakttın daha sık olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca beslenme yetersizliği, suyun kısıtlılığından ötürü sanitasyon yetersizliği, kum fırtınaları gibi nedenler de katarakttın ortaya çıkması ya da ilerlemesine etken olabildiği söyleniyor. Oysa sadece bir ameliyat ile kataraktt hastalığının tedavisi mümkün” ifadelerini kullandı.

“KİMSEYİ KARANLIĞA TERK ETMEYELİM”

Tanrıkulu, “Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle Gördük” kampanyası ile gelin yardım edelim, sadece 700 TL değerinde bir ameliyat ile tedavi edilebilen katarakt, trahom gibi önlenebilir göz hastalıkları yüzünden kimseyi karanlığa terk etmeyelim” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim