2021 tarım BAĞ-KUR pirimi belli oldu. İsteğe bağlı sigorta kapsamında olan tarım BAĞ-KUR’luları 2021 yılında yine gelirlerinin %32 si kadar pirim ödeyecekler. Tarım BAĞ-KUR primleri 2021 yılında indirimli olarak 1055,36 TL indirimsiz olarak 1234,25 TL olarak hesaplandı. BAĞ-KUR sigorta primleri her zaman olduğu gibi asgari ücret üzerinden hesaplanmıştır.

Ödemesinde aksaklık olan vatandalar sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar. Bunun yanı sıra ödeme yapılmadığı takdirde çalışma günleri, emeklilik kapsamında yer alan prim günleri üzerine eklenmez.

BAĞ-KUR BORÇ DONDURMA NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR Borç dondurma işlemi BAĞ-KUR’lu vatandaşlar için oldukça yeni bir uygulama. Bu uygulamanın duyurusu yapıldıktan sonra borcu olan birçok BAĞ-KUR’lu vatandaş bu konuda araştırma yapmaya başladı.

Yeni çıkan Torba Kanununun Resmi Gazetede yayınlanmasıyla pandemi döneminde prim ödeme sıkıntısı çeken vatandaşlar işlemlerinin yaptırmak üzere başvuruda bulundu. BAĞ-KUR’lu vatandaşlar yeni yasa sayesinde 31 Ekim 2020 tarihinden itibaren ödenmemiş borçlarını dondurabilecek. Dondurulan BAĞ-KUR prim borçlar silinecek. Silinen prim günleri emeklilik günlerine eklenmeyecek. Daha sonra önerilen bir takım yöntemlerle prim günleri geri alınabilir.31 Ekim 2020 tarihinden itibaren borçları dondurulan BAĞ-KUR vatandaşlarının 1 Kasımda BAĞ-KUR’lulukları yeniden başlatılacak.

2021 BAĞ-KUR BORÇ YAPILANDIRMA İŞLEMİNDEN KİMLER YARARLANIR?

BAĞ-KUR borç yapılandırmasından faydalanan şahıslar belli bir takım kurallara göre belirlenmiştir. Borç yapılandırmasından yararlanacak olan kişilere belirlenen kriterler şunlardır:

  • Önceden BAĞ-KUR primi borçlarını diğer kanunlara göre yapılandırdıkları halde yapılandırmasının iptal edilmesi için yazılı talepte bulunan ya ada yapılandırması bozulan kişiler
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçları doğal afet( sel, yangın, deprem vb.) gibi nedenlerle ertelenmiş sigortalılardan yazılı istekte bulunan kişiler
  • Prim borçları 6183 sayılı kanunun 48’inci maddesi kapsamınca taksitlendirilen ve tecil ettiren kişiler
  • Tecil ve taksitlendirmesi bozulan veya tecil ve taksitlendirmesini iptal etmek için yazılı talepte bulunan kişiler, BAĞ-KUR primi borçlarını yapılandırabilecekler.

BAĞ-KUR BORÇ SİLDİRME İŞLEMİ NEREDEN YAPILIR?

Borç sildirme işlemi bir takım başvurular sonrasında gerçekleşebiliyor. Öncelikle BAĞ-KUR borcunu sildirmek isteyen vatandaşların SGK’ya giderek başvuruda bulunması gerekir. Orada başvuruyu tamamladıktan sonra vatandaşın dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gitmesi gerekir.

Ayrıca BAĞ-KUR borç dondurma işlemleri de e Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.

2021 BAĞ-KUR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

2021 BAĞ-KUR aylığına zam geldi. BAĞ-KUR’lu vatandaşlar Ocak ayından itibaren zamlanmış maaşlarını çekebilecekler. Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenen zamlar %8,37 oranında oldu. 8,37’lik zam oranlarıyla değişen maaşlar Yapılan açıklamada, 2021 Ocak ayının 22’sinde hesaplara yatırıldığı bildirildi. Yapılan zamlar sonucu BAĞ-KUR maaşları BAĞ-KUR tarım 1,534 TL’den 1,662 TL’ye, BAĞ-KUR esnaf maaşı ise 1,627 TL ‘den 1,763 TL’ye yükseltilmiştir. BAĞ-KUR’lu vatandaşlar 2021 yılı Temmuz ayına kadar bu maaştan yararlanacaklar. Fakat yılda iki kere zam yapıldığı için Temmuz ayında yeni zam oranları açıklanacaktır.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI NASIL SORGULANIR?

BAĞ-KUR prim günü sorgulama işlemi oldukça basit. BAĞ-KUR prim günlerini öğrenmek isteyen vatandaşlar öncelikle PTT şubelerinden e Devlet şifresi temin etmek zorundalar. Aksi takdirde sorgulama yapamazlar. E devlet şifresi olan vatandaşlar öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine girmelidir. Ardın e devlet sistemine girmek için “kimliğimi doğrula” butonuna basılır ve çıkan ekranda önce TC kimlik numarası ardından da e Devlet şifresi girilir. Bu işlemler yapılıktan sonra sisteme giriş tamamlanmış olur. Sisteme girildikten sonra arama çubuğuna, 4B yazıldığı takdirde sistem direk 4B hizmet bilgisi sorgulama bölümüne yönlendirir. 4B hizmet bilgisi sayfasından ödenen BAĞ-KUR primi ve prim günleri öğrenilir.

Editör: TE Bilisim