Emekli sandığı yetim maaşı ücreti 2021 yılında %8,37 oranında zam almıştır. Emekli sandığı yetim aylığının ne kadar olacağı merak konusuydu. Hal böyle olunca açıklamalar gecikmedi. Yetim maaşı 1,500 TL olan çocuklar, yapılan zamlar doğrultusunda 125 TL zam alarak 1,625 TL maaş alacaklardır. 1,600 TL yetim maaşı alan çocuklar, yine 133 TL zam alarak 1,733 TL maaş alacaklardır. 1,700 TL yetim maaşı alan çocuklar bu yıl 150 TL zam alarak 1,850 TL maaş alacaklardır. 2000 TL yetim maaşı alan çocuklar ise 167 TL zam alarak 2,167 TL maaş alabileceklerdir.

2021 yılında yetim maaşı oranları bu şekilde şekillenmiştir.

EMENKLİ SANDIĞI YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emekli sandığı yetim aylığı başvurusu 2021 yılında da değişmedi. Emekli sandığı yetim aylığı başvurusu yapmak isteyen çocuklar, SGK web sitesinden başvuru yapabilirler. SGK web sitesine girdikten sonra yetim maaşı başvuru formunu doldurmaları gerekir ardından belirlenen süre zarfında yetim maaşından faydalanabilirler.

EMENKLİ SANDIĞI YETİM AYLIĞI BELGELERİ NELERDİR?

Yetim aylığı başvuru evrakları SGK müdürlüklerince belirlenmiştir.  Kişiler gerekli evraklar tahsis edilerek il ve ilçelerdeki SGK müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekleri gibi online olarak da başvuru yapabilmektedirler. Başvuruları online yapmak istemeyenler için evraklar şunlardır:

·         Başvuru dilekçesi

·         Kişinin ölen ebeveyninin ölüm belgesi

·         Kimlik araştırma belgesi

·         Erkek çocukları için öğrencilik belgesi

·         Vukuatlı nüfus kayıt örneği

·         En az 3 adet vesikalık fotoğraf

EMENKLİ SANDIĞI YETİM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Emekli sandığı yetim maaşı başvuru şartları kız ve erkek olarak iki grupta incelenmektedir. Kız çocukları ve erkek çocukları için devlet farklı şartlar belirlemiştir.

Kız çocukları için ön görülen şartlar şu şekildedir:

·         Kız çocuklarının yetim maaşı alabilmeleri için herhangi bir yaş sınırı belirtilmemiştir.

·         Kız çocukları evli olmadıkları takdirde ömür boyu yetim maaşları alabilirler.

·         Kız çocuklarının sigortalı bir işte çalışmaması gerekir.

·         Evlenen kız çocuğunun yetim maaşı evlendiği tarihten itibaren kesilir.

·         Evlenen kızın, boşanma durumu olması halinde yeniden yetim maaşı alabilmesi mümkündür.

·         Evlenen kız çocuğunun eşinin vefatı durumunda eşi, sigortalı değilse veya kız çocuğu eşinden kalan maaştan yararlanmak istemezse yeniden yetim maaşı hakkı kazanabilir.

Erkek çocukları için emekli sandığı yetim aylığı alma şartları şunlardır:

·         Yetim maaşı alan erkek çocuğunun 18 yaşını doldurmamış olması gerekir.

·         Erkek çocuğunun eğitim hayatı devam ediyor ise 20 ila 25 yaş arası yetim aylığı alma hakkı devam edebilir.

·         Erkek çocuğunun sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekir.

·         Erkek çocuğunun belirlenen yaşını doldurmaması şartı ile evlenmesi yetim maaşını almasını engellemez.

EMENKLİ SANDIĞI YETİM AYLIĞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR?

Yetim aylığı bağlanma süresi başvuru yapıldıktan sonra belirlenir. İlgili kurumların, kişinin yetim aylığından yararlanıp yararlanamayacağına karar verdikten sonra hak talep eden kişiye bilgi verilir. Yetim aylığı almasına hak görülen kişiye başvuru ve onayı takip eden ayın başında ödeme yapılır. Kısaca eğer Mart ayında başvuru yaptıysanız Mart’ın sonu ya da başı fark etmez, onay alır almaz Nisan ayının başında aylığınız yatar.

GERİYE DÖNÜK YETİM MAAŞI ALINABİLİR Mİ?

Geriye dönük yetim aylığı belli kurallar çerçevesinde alınabilir. Ölen ebeveynin kızının yetim maaşı hakkı kazandığı halde almaması durumunda, fakat yıllar sonra başvurması halinde emekli sandığı yetim aylığından yararlanması mümkündür. Örneğin; 2014 yılında vefat eden ebeveynin kızı 2021 yılında hak talep ettiyse ve süre zarfında hak sahibi olmasında bir engel yok ise geriye dönük olarak 5 yıllık maaşı alma hakkına sahiptir. Ama kalan 2 yılı alması mümkün değildir.

Editör: TE Bilisim