Küresel egemen güçlerin dizayn etmeye çalıştığı Libya’da geçici yönetim göreve başına geldi. Seçim öncesi favori olarak gösterilen isimlerin yerine ülkenin başbakanlık koltuğuna Abdülhamid Dibeybe oturdu. Bir önceki dönem Türkiye ile yakın ilişkiler kuran Fayez el Serrac’ın başbakanlık koltuğunu devrettiği Dibeybe’nin nasıl bir yol izleyeceği kafalardaki soru işaretini oluşturuyor. Ancak bu soruya cevap verirken öncelikle kimlerin seçimi kaybettiğine bakmak bize önemli ipuçları verecektir.

FRANSA KAYBETTİ

Akile Salih ve Fethi Başağa gibi isimlerin listelerinin seçim sürecinde saf dışı kalması halk iradesinin verdiği mesaj açısından son derece önemli… Çünkü Akile Salih’in darbeci Hafter’in siyasi yol arkadaşı olduğu biliniyor. Dahası Serrac yönetiminin içişleri bakanı Fethi Başağa’nın ise seçime yakın dönemlerde Fransa ziyaretleriyle toplumda rahatsızlık uyandırmıştı. Buradan bakınca ve Fransa’nın tercihini yansıtan listelerin seçilememiş olmasını göz önüne alınca Libya’daki seçimi sömürgeci Fransa’nın kaybettiğini söylemek mümkün.

LİBYA NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Libya’nın ulusal mutabakat hükümetiyle 27 Kasım 2019 tarihinde yaptığı anlaşma sömürgecilerin korkulu rüyası olmuştu. Anlaşma sonrası Türk askeri Libya’ya gitmiş hem darbecilerin hem onun arkasındaki uluslararası karanlık odakların hesapları alt üst oldu. Gelinen noktada darbeci Hafter’in Trablus’a yönelik her türden işgal girişimleri boşa çıkartıldı. Dahası Türkiye bu anlaşmayla kendi deniz yetki alanını kat be kat artırarak bölgede stranç oyununda büyük üstünlük elde etti. Bugün Libya’daki hükümet değişikliğinin bu süreci etkisi bu açıdan hayati önem taşıyor. Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz üzerindeki stratejisini destekleyen bir geçici hükümet önümüzdeki dönem her iki ülkenin menfaatinin garantisi konumunda.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Sürecin askeri boyutunun yanı sıra Serrac döneminde Türkiye ile Libya arasında birçok ticari anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların iki ülke ekonomisi açısından faydalarının devamı yeni hükümetin rotasına bağlı. Serrac’ın yerine geçici yönetimin başbakanlığı görevine gelen Abdülhamid Dibeybe iş dünyasının içinden gelen bir isim olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra Dibeybe Libya’da baş müftülük ile İhvan hareketini temsil edenlere yakınlığıyla öne çıkıyor. Hepsinden önemlisi yeni başbakanın Türkiye’ye çok yakın birisi ve hatta kayıbiraderi ülkemizde ikamet ediyor. Libya’nın yeni başbakanı Dibeybe’nin seçim zaferinin hemen ardından ilk röportajını da Türkiye’den bir yayın organına vermesi de bu durumu özetler nitelikteydi.

YENİ YÖNETİM ŞEMASI

Yeni dönemin yönetim şemasına baktığımızda Serrac’ın yerine gelen başbabakan Dibeybe’nin altında bir konsey başkanı görev yapacak. Bir önceki dönem Mişri’nin başkanlık ettiği konseyi Dibeybe’nin başbakanlığında Muhammed Menfi yönetecek. Menfi, her ne kadar bir dönem Tobruk’ta Akile Salih’e bağlı yönetimin Yunanistan’daki büyükelçiliği görevini üstlense de ülkesinin Türkiye ile vardığı deniz yetki alanları anlaşmasını kınaması yönündeki bildiriye imza atmamasıyla tarafını belli etmiş ve görevden alınmıştı.

Editör: TE Bilisim