Engelli çocuğu olan annelerin emekli olması çocuğun başkasına bakımına muhtaç derecede olması ile ağır engelli hali ile gerçekleşmektedir. Sağlık raporu ve engellilik oranının sağlık kurlunca tespit edilmesinden sonra ne kadar süre ile emekli olunacağı rapor tarihinde belirlenmektedir. Çocuğunun ağır engelli olduğunu raporla göstermek isteyen engelli çocuğu olan anneler, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurarak, hastaneye ve ilgili mercilere sevk edilmektedir. Birden çok ağır engeli olan çocukların her biri için ayrı ayrı rapor alınarak emeklilik süreci hızlandırılabilir. Engelli Rapordan faydalanmak için başvuru yapılan tarihte aktif olarak sigortalı bir işte çalışma şartı aranmamaktadır.

Engeli Çocuğu Olan Anne Ne Zaman Emekli Olur?

Ağır engelli çocuğu olan annenin emekli olma tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren faaliyette bulunduğu hizmet sürelerine ya da isteğe bağlı sigorta primi ödeme kaydına göre belirlenmektedir. Sigorta primi, engelli raporu ve sağlık koşuları tahlil edilerek, gerekli şartları taşıyıp taşımadığı sorgulanmaktadır. Bu tarihten önceki hizmet beyanı için herhangi bir emeklilik hakkından yararlanılamamaktadır. Çalışma halinde iken çocuğunun engelli raporunu alan anne rapor tarihinden itibaren erken emeklilik ayrıcalığından faydalanabilmelidir.

Çocuğun engelli olduğu rapor beyanına önceden sahip olan anne ise, işe giriş tarihinden itibaren erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Çocuğun yaşadığı süre içinde çalışılan her gün toplam hizmete ilave edilmektedir. Çocuğun ölüm tarihinden itibaren anneye ek hizmet verilmemektedir. Engelli raporu ve sağlık raporu dâhilinde anne yasal sınırlar çerçevesinde emeklilik hakkından faydalanabilmektedir.

Engelli Çocuğu Olan Her Anne Emeklilik Hakkından Faydalanabilir mi?

Engelli çocuğu olan anneler, evlatlık edinmeleri halinde emeklilik hakkından yararlanabilir. Kendisi ya da eşi ile birlikte evlatlık edinen anneler erken emeklilik hakkından faydalanarak, erken emeklilik hakları hesaplanmaktadır. Evlat edinme tarihleri dikkate alınarak birden fazla ağır engeli olan çocuklar için anne sadece bir çocuk için emeklilik hakkına sahip olabilmektedir. Çocuklardan birisi yaşamını yitirirse, hak diğer çocuğa geçerek onun üzerinden emeklilik hakkı devam eder. Çocuğu aralıksız olarak yatan, ve çocuklarına sürekli bakım ve rehabilitasyon desteği alan engelli çocuğu olan anneler, erken emeklilik hakkından yararlanamamaktadır.

Engeli Çocuğu Çalışan Annelerin Emeklik Durumu Nasıldır?

Engelli çocuğu çalışan annelerin emeklilik hali Ağır engelli çocuk 4A,4B,4C kapsamında sigortalı olarak çalışıyorsa malul olup olmadığının tespiti ile başlatılmaktadır. Annenin sağlık kurulundan engelli raporu ve işlem onayı alması gerekir. Ağır engelli olan ve sağlık raporunda engel derecesi teyit edilen çocuğun anneleri, ilave süreden yararlanarak emekli olabilirler. Çocuklar isteğe bağlı sigorta yaptırdılarsa yeniden rapor almalarına gerek kalmaz.

Annelerin emeklilik hakkından doğrudan faydalanabilmesi için, Engelli çocuğun sürekli bakıma muhtaç olması gerekir. Engelli çocuğun sürekli olarak bakıma muhtaç olma halleri şunlardır:

·        İki elde de kayıp varsa

·        Hastalığın tedavi edilemez boyutta olması, ağır beslenme ve kilo kaybı sorunları

·        Her iki bacak ta alt kısımda olmak üzere 1/3 oranında kayıp olması durumunda

·        İki gözünde 100/100 olarak görülmemesi

·        2 kol ya da 2 bacağın felç edilmesi

·        Merkezi sinir sisteminde sfinkter bozukluklarının olması

·        Sürekli ve süreli ruh ve sinir hastalıklarında ciddi boyutlarda hasta hanede kalmayı gerektiren durumlarda

·        Ayağın kalçadan,  kolun omuzdan kaybedilmesi halleri ağır oranda engelli kaybına verilen örneklerdendir.

Engelli çocuğu olan anneler 1 Ekim 2008 tarih ve sonrasında sigortalı olarak çalışması halinde tam bir gün 1,25 gün olarak hesaplanmaktadır. Örneğin: 5 yıl çalışan engelli anneler 6,25 yıl olarak hesaplanırken, 10 yıl çalışan anneler 12, 5 yıl primli gün hesabı olarak eklenmektedir. 1Ekiim 2008 yılından itibaren sigortalı olarak çalışan engelli anneler, her yıl 90 gün prim eklenerek, annenin yaş haddinden düşürülerek, emeklilik primi avantajlı olarak yükseliş göstermektedir.

Editör: TE Bilisim