Fitoterapi en çok merak edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Fitoterapi yalnızca bitkisel ilaçlar ile gerçekleştirilen bir tedavi türüdür. Bitkisel ilaçlar ve uzmanların gerçekleştirdiği uygulamalar sonucu belli bölgelere gönderilen uyarılar sayesinde vücudun kendi kendini iyileştirmesi sağlanır.

Hastalar ilk önce belirli kontrollerden geçer. Bu kontroller sonunda hastanın belirlenen rahatsızlıkları için uygun olan bitkisel ilaçlar belirlenir. Ardından bu bitkisel ilaçlarla tedaviye başlanır. Bu tedavide kullanılan ilaçlar reçete edilebiliyor. Bu bitkisel ilaçlar tek bir kategoriden oluşmuyor. Bitkisel ilaçların içinde, çay, otlar, kapsül, tentür, tablet yâda topikal kullanım olarak hazırlanmış losyon veya kremlerde yer alır.

FİTOTERAPİ UYGULAMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Fitoterapi uygulanan süre hastanın kendisine göre değişiklik gösterir. Tedavi olan kişinin vücudunun tedaviye nasıl ve ne derece cevap verdiği önemlidir. Bitkisel ilaçla tedavi gören hastaların tedavi süreci rahatsızlıklarına göre de değişiklik gösterir. Örneğin grip veya soğuk algınlığı gibi akut rahatsızlarda 4 ila 6 hafta gibi bir sürede olumlu bir sonuç alınması mümkün olabilir.

Bitkisel ilaçlar kronik rahatsızlıklarda da tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda çeşitli cilt problemlerinde de kullanılmaktadır. Bu tür rahatsızlıklarda da tedavinin uygulama süresi hastanın vücudundaki iyileşme hızına göre değişiklik gösterir.

FİTOTERAPİ GÜVENLİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ MİDİR?

Fitoterapi güvenilir bir tedavi mi? Sorusu cevabı en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu tedavi yöntemi tabi ki uzman doktorlar tarafından uygulandığı takdirde oldukça güvenlidir. Hastaların tam donanımlı bir uzman yardımı almaları gerekir. Uzmanlar ve yazdıkları reçeteler dâhilinde uygulamanın güvenilirliği kesinleşmiş olur.

Bazı hastalar internet üzerinden aldıkları bitkisel ilaçlarda sorunlar yaşayabiliyor. Bu yüzden bu işin ehli uzmanlar tarafından yazılan reçetelerin ve yine uzmanlar tarafından tedavinin uygulanmasının tercih edilmesi önerilir. Bu şekilde hastalar fitoterapi tedavisinden daha olumlu sonuçlar alabilirler.

FİTOTERAPİ UYGULAMASININ TERCİH EDİLDİĞİ HASTALIKLAR NELERDİR?

Fitoterapi’nin uygulandığı hastalıklar birçok alana yayılmaktadır. Fitoterapi'nin kullanıldığı hastalıklar şunlardır:

·         Migren ve baş ağrıları

·         Kadın hastalıkları

·         Aşırı kilo problemleri

·         Mide ve bağırsak hastalıkları

·         Kemoterapi sonrasında görülen tedavi

·         Tiroid bezi rahatsızlıkları

·         Böbrek ve idrar yolları hastalıkları

·         Şeker hastalığı

·         Solunum yolu hastalıkları

·         Depresyon, panik atak veya sinir hastalıkları

·         Alerji ve cilt hastalıkları

·         Romatizma ve osteoporoz rahatsızlıkları

·         Uykusuzluk ve farklı kriz dönemleri

·         Astım rahatsızlığı şekline göre değişiklik gösterir.

FİTOTERAPİ NASIL UYGULANIR?

Fitoterapi uygulaması hastaların durumuna ve rahatsızlıklarına göre değişiklik gösterir. Uzmanlar tarafından testlere tabi tutulan hastaların belirlenen rahatsızlıklarına göre uygulama şekilleri mevcuttur. Bu süreçte hastaların uzmanların verdikleri bitkisel ilaçları uzmanların belirttiği şekilde kullanması gerekir. Ayrıca tedaviyi tercih eden hastalar mutlaka tedavi sürecini takipte kalmalılar. Uzmanlar tarafından tedavi sürecini belirlemesi açısından her seanstan sonra hastalar üzerindeki değişiklikler kayıt altına alınır. Bazı durumlarda tedavi süreci uzun olabiliyor. Yine de doğru tedavi alınabilmesi için sabırlı davranılmalı ve uzman doktorun gerçekleştirdiği uygulamalara uyulması gerekir. Fitoterapi uygulaması çay, tablet, kapsül, tentür, losyon, krem vb. olabiliyor. Hastanın şikâyet etmeden uzmanların önerdiği bitkisel ilaçları önerdiği şekilde alması tedavi sürecinde daha olumlu sonuçlar almasına yardımcı olacaktır.

KİMLER FİTOTERAPİ UZMANI OLABİLİR?

Günümüzde rağbet gören tedavi yöntemlerinden biri olan fitoterapi yöntemi ile bu branşta çalışmak isteyenlerin en çok sorduğu soru fitoterapi uzmanı olmak için gerekenler nelerdir? Olmuştur. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler eczacılık bölümünde okuyorlarsa bu bölümü yüksek lisans olarak okuyabilir ve fitoterapi uzmanı olabilirler. Aynı zamanda tıp alanında okuyan öğrencilerde yüksek lisanslarını bu alanda gerçekleştirebilir. Sağlık bakanlığı tarafından da açılmış olan sertifika programı ile bu fitoterapi alanında uzman olunabilir.

Editör: TE Bilisim