Engelli maaşının ne kadar olduğu 2021 ocak ayı itibariyle belli olmuştur. Buna göre; %40 ile %69 engelli olan vatandaşlara 537 TL verilirken bu tutar 657 TL’ye yükselirken, %70 ve üzeri engelli olan vatandaşlara ise 854 TL verilirken artık bu tutar 1.024 TL’ye yükselmiştir. Böylece asgari ücrette olduğu gibi engelli maaşı da artış göstermiştir.

ENGELLİ MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Engelli maaşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bağlanmaktadır. Ancak engelli maaşı alabilmek için bazı başvuru şartları bulunmaktadır, bunlar şu şekilde sayılabilir:

·         Kişinin Engelli Sağlık Kurulu raporuna göre başkasının yardımı olmadan yaşamını sürdüremeyecek derecede engelli olması gerekmektedir.

·         Engelli kişinin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimsesi olmamalıdır.

·         Engelli kişinin nafaka bağlanmamış ya da bağlanmak ihtimali olmamalıdır.

·         Kişinin mahkeme kararıyla veya doğrudan kanun gereği herhangi bir gelire sahip olmamaktadır.

·         Kişinin her türlü geliri toplamının aylık ortalaması, kanunda belirlenmiş muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

Bu engelli maaşı almak için gereken şartları sağlayan engelliler ile bu koşullarda bulunan ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış olan engelli yakını olanlar da aylık ortalama gelirinin muhtaçlık sınırında olması halinde engelli aylığı alabileceklerdir.

ENGELLİ MAAŞINA BAŞVURMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Engelli maaşına başvurmak için gereken evraklar şu şekilde sayılacaktır:

·         İki adet vesikalık fotoğraf

·         Vukuatlı nüfus kayıt belgesi

·         Engellinin maaş almadığını belgeleyen resmi kayıt

·         Engelli Sağlık Kurulundan alınan engelli raporu

·         Mal bildirimi

·         Engelli maaşına başvuru formu

ENGELLİ MAAŞI NE ZAMAN YATIYOR?

Engelli maaşları her ay düzenli olarak yatmaktadır. Her ay engelli maaşının hangi günde yatacağı ise engelli kişinin doğum tarihinin son rakamlarına göre belirlenmektedir. Buna göre:

·         Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan engellilere her ayın 5’inci günü

·         Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan engellilere her ayın 6’ıncı günü

·         Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan engellilere her ayın 7’inci günü

·         Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan engellilere her ayın 8’inci günü

·         Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan engellilere ise her ayın 9’uncu günü engelli maaşı ödenmektedir.

ENGELLİ VATANDAŞLARIN EMEKLİ OLMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NEDİR?

Engelli vatandaşların emekli olması için gereken şartlar şu şekilde sayılabilir:

·         Engelli vatandaşın engellilik durumu ve oranı açıkça Bakanlık onaylı sağlık kuruluşlarından birinden alınan raporda belirtilmelidir.

·         Engelli vatandaşın mutlaka 4a, 4b ya da 4c sigorta kollarının birinde çalışması gerekmektedir.

·         Engelli vatandaşın çalışma döneminin başından itibaren engelli olarak çalışması gerekmektedir. Bir kişinin çalıştığı dönemde kaza, hastalık ya da başka bir nedenden dolayı engelli olması durumunda malulen emeklilik söz konusu olmaktadır.

ENGELLİLİK ORANINA GÖRE EMEKLİLİK KOŞULLARI

Engelli bir kişinin engellilik oranına göre emekli olma koşulları farklılık göstermektedir. Engellilik oranlarına göre sınıflandırma şöyledir; %40 ile %59 arasında engellilik oranı olanlar üçüncü derece engelli, %60 ile %79 arasında engellilik oranı olanlar ikinci derece engelli ve %80 ve üzerin engellilik oranı olanlar birinci derece engelli olmaktadır. Her dereceye göre farklı prim ödeme ve hizmet süresi vardır. Primini ve hizmet süresini dolduran engelli emekli olmaktadır.

ENGELLİ EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Engelli emekli maaşının miktarı vergi indirimi hakkından yararlanarak erken emekli olması nedeniyle aylık kazançlar baz alınarak hesaplanmaktadır. Buna göre; 4a’lı olarak emekli olan engelli bir vatandaş en az 1500 TL, 4c’li olarak emekli olan engelli bir vatandaş ise 1900 ile 2000 TL arasında emekli maaşı alacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışamayan engellilere engelli maaşı ödeyerek yardımcı olduğu gibi emeklilik öncesi ve emeklilikte de yeterli maaş ile engelli bireylere yardımcı olmaktadır.

Editör: TE Bilisim