Sırp basınına göre, Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Başkanı Josef Biden mektubunda, Cumhurbaşkanı Vuiqi’yi Sırbistan Devlet Günü münasebetiyle tebrik ederek, ABD’nin Sırbistan’ın Avrupa entegrasyonuna verdiği desteği doğruladı. ABD Başkanı Joe Biden, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’e gönderdiği mektupta, Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını istedi. ABD Başkanı Joe Biden’ın mektubunu yorumlayan Kosova eski başbakanı Kurti, zaman Kosova’nın statüsünü değil, Sırbistan2ın sorunlu anayasasını tartışılmaya geldiğini söyledi.

KARŞILIKLI TANIMA

Kurti, Biden’ı, “siyasi konuları iş meseleleriyle aynı şekilde gören” Donald Trump’ın aksine, birçok şeyi değiştirebilen bir Başkan olarak gördüğünü belirterek, “Biden, Kosova’nın ve bölgenin tarihini biliyor.” ifadelerini kullandı. Kurti’ye göre, bu unsur Kosova’nın “Sırbistan ile olan tarihi sorunlarını yeniden ele almasına” yardımcı olabilir. Albin Kurti, mektuba gelince, “öz” mesele olduğunu dile getirdi. Kurti, Biden’ın mektubunda yer alan ifadeleri yorumlarken, şu açıklamalarda bulundu: “Kosova ile normalleşme anlaşmasının karşılıklı tanımaya odaklanmasının özünü gösterdi. Kosova’nın statüsünü tartışmak zorunda kalmayacağımız noktaya geldiğimize inanıyorum. Şimdi tartışılacak bir şey varsa o da Sırbistan’ın durumu. Kosova’yı kendi parçası olarak gören Sırbistan anayasasının ikinci noktası tartışılması gerekiyor.” dedi.

SIRPLARI ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Diğer taraftan işgalci zihniyetini terk edemeyen Sırbistan’ın katil Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, karşılıklı tanıma açısından bunun dünya örgütlerinin hiçbir eyleminde belirtilmediğini savundu. Aleksandar Vuçiç’e göre, onu gelecekteki anlaşmalara dahil etme girişimleri oldu, bu da eski Başkan Trump ile Eylül toplantısını ima ediyor. Vuçiç, Beyaz Saray’dan Sırplara yapılan bu ton değişikliğine medyanın sorularına cevap verdi: “Sırbistan’ın aşağılanmasına ve birisinin her şeyi almasına izin vermeyeceğim. Ama insanlara yalan söylemeyeceğim ve durumun kolay olacağını söylemeyeceğim. Gittikçe zorlaşacak.”

İLK KEZ BÖYLE MESAJ İLETİLİYOR

Biden’in mektubuna atıfta bulunan Sırp medyası, bu tür tebriklerin esas olarak protokol olduğunun kaydederek ilk kez bu tür bir mesajın iletildiği ve Kosova sorununa tanınma yoluyla çözüm arandığının altını çizdi. Geçen Eylül ayında Washington’da yapılan bir toplantıda, Sırp cumhurbaşkanına anlaşmaya “karşılıklı tanıma” terimini dahil etmesi teklif edilmiş, ancak Vuçiç bunu reddetmiş ve bu Washington anlaşmasından çıkarılmıştı.

Editör: TE Bilisim