Cengiz Çetinkaya / Konya

Birbirinden ilginç bu tasarımların ilham kaynağını "Çocukluktan beri mekaniğe olan merakımdan kaynaklanmaktadır. Malum olduğu üzere bütün icatlar ihtiyaçların elzem oluşundan doğar." Sözleriyle ifade eden Özemiş, tasarımlarında bulunan klasik ve modern tarz sentezindeki inceliği şöyle ifade ediyor: "Bizim kuşak gençliğini Klasik Mekanikle yaşamış, olgunluk dönemini ise Modern-Mekanik dönemini yaşayıp şimdilerde tamamen bilgisayar destekli mekaniği yaşamaktadır. Her ne kadar bizim kuşak akıl erdiremezse de Malum olduğu üzere yeni nesil Mekanik çalışmalar bilişim teknolojisine dayalı yazılımlarla gerçekleşmektedir. Bu kadar hayatın içinde olup da bir tasarımı gelişi güzel yapmak mümkün değildir elbette. Bu bağlamda bizlerin yaşadığı klasik-mekanik yaşam tarzının yeni nesle yansıtılması gerektiğine olan inancımdan dolayı böyle bir sentez oluşturma ihtiyacı hissettiğim için bu tür çalışmalar sergilemeye gayret ediyorum."

Diriliş Postası Konya Temsilcisi Cengiz Çetinkaya (Solda),  emekli öğretmen Ahmet Refik Özemiş (Sağda).

Bir hobi faaliyeti olarak ortaya çıkan bu eşsiz tasarımların ve fikirlerin çıkış noktası sorulduğunda ise Özemiş: "Emekli olmadan önce. Koleksiyon olarak biriktirdiğim nostaljik gaz lambaları, gazlı gemici fenerleri ve gazyağı ile çalışan Lüks lambalarını emekli olduktan sonra daha da cazip hale getirmek için çalışmalarımı yoğunlaştırdım." Dedi.

Yaptığı çalışmaların bir tür geri dönüşüm faaliyeti olup olmadığı sorulduğunda ise Özemiş şunları kaydetti, "Bizim kuşak kıt kaynaklar ortamında yetiştiği için, bütün çalışmalarımızın en önemli önceliği tasarruftur. Bu bağlamda her çalışmamızda kaynakları israf etmeden değerlendirme ilkemizden hareketle, zamanla “Bir gün lazım olabilir.” Diye korumaya aldığım geri dönüşüme uygun malzemeleri değerlendiriyorum." 

Ahmet Refik Özemiş, kendisi gibi bu işlere başlamak isteyenlere şu tavsiyeleri veriyor: Emeklilikte en büyük sorun zamanın nasıl değerlendirileceğidir… Hayatımızın son seansını; evden yaşlılar konağına, oradan camiye, camiden markete, dönüşte tatlı su doldurup eve gelip hanımla kavga etmeyi zaman geçirme olarak yaşam tarzı seçmeyi yeğleyenlere ilaveten acizane tavsiyem. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde ilgi duydukları konular üzerinde hobi çalışmaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü insan fıtratı yedisinde oyun oynarken duyduğu haz ve mutluluğu yetmişinde yakalayabilmenin tek yolu, hobi çalışmalarıdır. Bizim kuşağın yorgun ve bitkin bedeninin zindeliğini ancak hobilerimiz sağlayabilir kanaatindeyim.”

Editör: TE Bilisim