Erzurum'daki 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri'nde, 2012 yılında yapımına başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) büyük bölümü tamamlandı.

Türkiye'nin 2023 vizyon projeleri arasında yer alan DAG ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Tanıtım Programı'nda açıklamalarda bulunmuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

Erzurum'daki Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte Doğu Anadolu Gözlemevi'nin inşa edildiğini dile getiren Erdoğan, tesis tamamlandığında 4 metre çapında, Türkiye'nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobunun devreye alınmış olacağını belirtti.

Gözlemevinde kullanılacak teleskobun tasarımı, Türkiye'de gerçekleştirildi. Parçalarının bir kısmı Belçika, bir kısmı da İtalya'da yapılan teleskobun ana kütlesi tamamlandı.

ERZURUM'DA PARÇALAR BİRLEŞTİRİLECEK

Elektronik ve güvenlik testleri yapılan söz konusu teleskop, yıl sonuna kadar hem İtalya hem de Belçika'dan yollara çıkacak ve Erzurum'a getirilerek birleştirilecek.

Çalışmaların normal gitmesi halinde 2021 yazıyla birlikte kurulum sürecine başlanacak. Ardından, yüksek teknolojili DAG yerleşkesinde teleskobun mekanik, elektronik, güvenlik, yazılım ve optik test süreçleri kontrol edilecek.

Yurt dışında üretilen ekip ve ekipmanın Erzurum'a zamanında ulaşmasının yanı sıra, atmosferik koşullarının uygun olması halinde Doğu Anadolu Gözlemevi'ndeki teleskoptan ilk ışık, 2022 yılının başında alınacak.

GÖZLEMLENEMEYECEK GÖK CİSMİ OLMAYACAK

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise önemli gözlemevleri arasında olacak DAG'da, gözlem kalitesini olabildiğince artıran teknolojiler kullanılacak.

Türkiye'de en büyük olacak ve tek parça aynanın bulunacağı teleskop ile sönüklük anlamında gözlemlenmeyecek gök cisminin yok denecek kadar az olduğu belirtiliyor.

Ayrıca coğrafik ve stratejik olarak da bulunulan enlem ve boylamda bu çapta teleskop olmadığı için büyük gözlemsel boşluk da doldurulacak.

DÜNYADA TEK

Teleskobun, insan gözünün duyarlı olduğu bölgenin dışında da kırmızı ötesi bölgede gözlem yapabilen, Türkiye'nin ilk kırmızı ötesi teleskobu olacağı kaydediliyor.

DAG'a eklenen birkaç optik ve son teknolojik özellik ile beraber bu özellikleri bir arada barındıran, dünyada bu sınıfta tek teleskop olacak.

Editör: TE Bilisim