Miras sorgulama işlemi htpps://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden gerçekleştirilir. Miras sorgulama işlemi için öncelikle T.C kimlik numarası ve E devlet şifrenizi doğru ve eksiksiz bir şekilde sisteme girmelisiniz. E devlet şifreniz sisteme kayıtlı değilse PTT’den 2 TL karşılığında şifre alarak miras sorgulama işlemini kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı bilgilerinizi T.C bilgisi ve şifreyi girdikten sonra, arama adresi çubuğuna’ Veraset ilamı sorgulama’  yazdıktan sonra miras sorgulama işlemini hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz.

İşlem sürecinde;  https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilamı- sorgulama linkine tıklayarak ilgili sayfaya ulaştıktan sonra miras sorgulama işlemini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Kim tarafından size miras bırakıldığını ve bu kişinin T.C numarasını bilmiyorsanız sorgulama işleminden kesin sonuç   alamazsanız. Bunun bilincinde olarak vasi kişi kimse onun siteme kayıtlı olan T.C numarasını girerek kolay bir şekilde üzerinize kayıtlı olan miras bilgilerine ulaşabilirsiniz.

MİRAS SORGULAMA SIRASINDA BULUNAMAYAN KAYITLAR NE ANAMA GELİR?

Miras sorgulama sırasında bulunamayan kayıtlar size herhangi bir şekilde miras kalmadığını gösterir. Bu durumda size miras bırakan kişi farklı kişi olabilir. Miras bıraktığını düşündüğünüz diğer kişileri de sistemde aratarak miras sorgula işlemini özenle devam ettirebilirsiniz.

MİRAS SORGULAMA BELGESİ NE ZAMAN VERİLMEYE BAŞLADI?

Miras sorgulama belgesi hizmeti UYAP üzerinden online olarak 06.03.2015 tarihinde verilmeye başlamıştır. Ölüm tarihi 1990 olan kişilerce talep edildiği taktide Mirasçılık Belgesi Verilmesi takibinin Uyap üzerinden kabul edilmesi kararı kesinleşmiştir.  Miras sorgulama mirasçılık belgesinin verilmesi ve gerekli görüldüğünde mirasçılık belgesinin iptali kararı hızlı bir şekilde sistem üzerinde görüntülenmektedir.

2020 YILINDA KAÇ KİŞİ MİRAS BELGESİNİ SORGULADI?

2020 yılında miras belgesini sorgulayan kişi sayısı 1 milyon 545 bin 224 ‘tür. Adalet Bakanlığı bünyesinde e- Devlet uygulaması üzerinden 2020 yılından itibaren büyük oranda verasete konu olan işlemler etkin bir şekilde devam etmektedir. Adalet mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması ve vatandaşa ivedilikle yardım edilmesi kapsamında gerekli olan dijital dönüşümün her alanda yaygınlaşması için bakanlıklar seferber olmuştur. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sitemi  (UYAP) mirasçılık belgesinin verilmesi ve mirasçılık belgesinin iptali hususunda Adalet Bakanlığı mühendisleri tarafından geliştirilen uygulamalar 16 Aralık 2016  ‘dan bu yana E- devlet online hizmet partalı üzerinden yürütülmektedir. Miras sorgulama işlemi ve e -Devlet sisteminin avantajları şunlardır:

·         Bakanlık bünyesinde vatandaşın Sulh Hukuk Mahkemelerince işleme alınan vasiyetnameleri görüntüleyebilmek için 22 Şubat 2018 tarihinden itibaren e -Devlet üzerinden vasiyetname sorgulama işlemleri hizmete açılmıştır. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan sorgulama ekranına son yıllarda vatandaşın büyük bir ilgisi olmaktadır.

·          Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan vasiyetname sorgulama ekranı üzerinden 2020 yılı itibariyle 2 milyon 879 bin 396 sorgulama işlemi yapılarak miras sorgulama işlemleri son hız devam etmektedir. Uygulamanın başladığı tarihten bu yana en son 31 Aralık 2020 tarihine kadar vasiyetname ve miras sorgulama işlemi 10 milyon 85 bin 457 kişi tarafından E-devlet üzerinden görüntülenmektedir.

·         Miras belgesinin verilmesi hakkındaki kanun yasa gereğince güvenç altına alınmaktadır. Mirasçılık belgesinin görüntülemesi, etkin olarak e -Devlet sistemi üzerinde kullanıcı bilgileri T.C kimlik bilgisi ve şifre onayı ile kısa sürede gerçekleştirilmektedir. UYAP gözetiminde vatandaşa verilen miras belgesi ve iptali işlemleri Sulh Hukuk Mahkemesi gereğince yürütülmektedir.

·         Her yıl binlerce vatandaş kendisine miras bıraktığı düşündüğü kişinin TC numarası ile e-Devlet üzerinden etkin bir şekilde vasiyet ve miras sorgulama işlemine katılmaktadır. Doğru kullanıcı, şifre ve T.C numarasının siteme girilmesiyle tek tık öteden mirasın niteliği, büyüklüğü ve meblağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

·         E-devlet hizmet partalından kolayca miras sorgulama hizmetini kullanabilir,2021 yılının Aralık sonuna kadar miras sorgulama ve veraset işlemlerini güvenle analiz edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim