Sigorta gün sorgulama işlemi E- devlet sistemi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/sosyalgüvenlik-kurumu  linkine tıklanarak gerçekleştirilir. Sigorta gün sorgulama için şu adımları takip edebilirsiniz:

·         Önceden E devlet kimlik doğrulama yapmadıysanız ilk olarak kimlik doğrulama yaparak sisteme giriş yapmalısınız.

·         T.C kimlik numarası ve şifre bilgilerinizle e -Devlet hizmet partalına giriş yaparak sigorta gün süresini sorgulayabilirsiniz. Eğer şifreniz yoksa PTT’den 2 TL ücret karşılığında şifre alabilir, sisteme güvenle giriş yapabilirsiniz.

·         Sosyal Güvenlik Kurumu’na geldikten sonra burada SGK hizmet döküm sayfası bilgisine ulaşabilirsiniz.

·         Hangi sigorta kolundan sigorta güvenceniz varsa (4A,4B,4C) o hizmet koluna tıklayarak primli gün sayınızı ve sosyal güvenlik durumunuzu yakında analiz edebilirsiniz.

SİGORTA GÜN SORGULAMA YAPILIRKEN EMEKLİLİK DURUMU HAKKINDA NASIL BİLGİ ALINIR?

Sigorta gün sorgulama yapılırken emeklilik durumu hakkında bilgi alma işlemi E – devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/  linkine tıklayarak emeklilik durumu ve sigorta prim gün sayısını kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

SİGORTA GÜN SAYISININ SORGULANDIĞI HİZMET DÖKÜMÜYLE HANGİ BİLGİLERE ULAŞILIR?

4A sigortalı gün sayısının sorgulandığı hizmet dökümü ile öncelikle kimlik bilgilerine ulaşılır. 4A kapsamında sigorta güvencesine sahip olan bir kişinin sigorta gün sayısının sorgulandığı hizmet dökümünde şu bilgiler yer almaktadır:

·         İlk defa sigortalı olarak ne zaman çalışmaya başladığınız

·         Çalıştığınız yerlerde işe başlama ve işten çıkarılma tarihleri

·         Hangi firma ya da şirkette ne kadar süreyle çalıştığınız bilgisi 

·         Aktif olarak çalıştığınız şirket

·         Ay ay hesabınıza tanımlanan primler ve sigortanızın ödenip ödenmediği bilgisi 

TELEFON İLE SİGORTA GÜN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Telefon ile gün sorgulama işlemi SGK’ya bağlı olan ALO170 numaralı hattı arayarak yapılır. 170 numarasını arayıp kurumun teknik destek ekibinden faydalanarak müşteri destek elemanının sizden istediği bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde bildirmeniz gerekir. Sigorta gün sorgulama için alo destek hattı bünyesindeki tüm konuşma ve bilgileriniz kalite esası gereği saklanmaktadır. SGK teknik destek birimine sigorta prim gün sayısını ve sosyal güvenceniz hakkındaki tüm soruları yönelterek güvenli bir şekilde iletişim desteği sağlayabilirsiniz.

SİGORTA GÜN SORGULAMA HİMMET DÖKÜMÜ HANGİ DURUMLARDA İSTENİR?

Sigorta gün sorgulama hizmet dökümünün istendiği haller işe giriş ve işten çıkış zamanlarında sorgulanır. İş hayatı boyunca ani kriz müdahaleleriyle malulen emeklik durumlarında ya da iş göremezlik hallerinin ortaya çıktığı durumlarda, erken emeklilik hallerinde kişinin sigorta primi ve hizmet döküm bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kıdem tazminatı, emeklilik maaşı, ikramiye maaşı gibi konularında ve vize alımlarında 4A hizmet dökümüne ihtiyaç duyularak kişinin sosyal haklarından faydalanması için sorgulama ve denetleme işlemleri yapılmaktadır. 

Sigorta gün sorgulama işlemi kişinin meslek hayatı boyunca, işveren ve özlük hakları gereğince takip edilmesi gereken bir sosyal güvence sistemidir. Sigorta gün sayısının oranı, prim ödeme gün sayısı ve oranı kişinin sosyal olarak hangi hizmet kolu içinde olmasına göre değişmekedir.4A,4B,4C hizmet kolları içinde faaliyet gösteren her çalışanın sigorta prim esaslı gün sayıları farklıdır. Özellikle yeni işe giren, aktif işinde güvenceli olarak çalışmaya devam etmek isteyen ve devletin verdiği ikramiye ve sosyal haklardan faydalanmak isteyen her vatandaş, sigorta gün sayısını ve hizmet dökümünü görüntülemek için E- devlet sosyal güvenlik kurumu sayfasını ziyaret etmektedir. 

Doğru şifre bilgisi ve kimlik numaralarıyla e -Devlet kapısına giriş yapabilir hangi sosyal güvenceye sahipseniz sigorta hizmet dökümünüzü anında görüntüleyebilirsiniz. E devlet üzerinden gerçekleştirdiğiniz tüm işlem ve prim gün sayısı ve SGK dökümü kalite esası gereğince güvence altına alınmaktadır. Sigorta gün sorgulama hizmet dökümlerini analiz ederek prim ve sigorta kaydı çıktısını alabilir, kamu ve özel kuruluşlarında güvenceli olarak iş hayatınıza devam edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim