Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Yılın ikinci kabine toplantısında, koronavirüsle mücadelede alınan tedbirler ele alınacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sunum yapması planlanan toplantıda, vaka sayılarındaki seyir ile yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı, mevcut tedbirlerin ne zamana kadar uygulanmaya devam edileceği ve mevcut tedbirlerin esnetilip esnetilmeyeceği gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği alanlardan biri olan yiyecek ve içecek sektörünün gözü kulağı bugünkü Kabine toplantısında.

İŞLETME SAHİPLERİNİN GÖZÜ BU TOPLANTIDA

Koronavirüs aşı takviminin devreye girmesi, ikinci doz aşıların yapılmaya başlanması ve vaka sayılarındaki düşüşle birlikte sıkı tedbirlerin uygulandığı bazı sektörlerde tedbirlerin esnetilmesi beklentisi oluştu. Lokanta, restoran ve kafe ve benzeri faaliyetlerde bulunan işletmeler de belirli kurallar çerçevesinde kapılarını açmayı bekliyor. Kabine toplantısında yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren esnafın bu yönde talepleri masada olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, partisinin Ankara 7. Olağan İl Kongresi'ne bugün yaptığı konuşmada Kabine toplantısına alınacak kararlara işaret etti. Erdoğan, "Salgın nedeniyle yapmak zorunda kaldığımız kısıtlamaların, esnafımız, işçimiz, işverenimiz, çalışanlarımız üzerinde oluşturduğu yükü en aza indirmek için pek çok destek açıkladık. Bugün de yine aynı şekilde kabine toplantımızda yapacağımız çalışmalarla, millete seslenişte aldığımız kararları açıklayacağız." dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE DURUM NE OLACAK?

Yarı yıl tatilinin ardından 15 Şubat itibarıyla köy okullarında yeniden yüz yüze eğitime başlandı. 1 Mart itibarıyla da ülke genelinde yüz yüze eğitime geçilmesi planlanan takvim dahilinde bulunuyor. Eğitim alanında da, vaka sayılarındaki düşüşün sürmesinden dolayı planlandığı gibi 1 Mart'ta yüz yüze eğitimin başlaması bekleniyor.

Halen tedbirler kapsamında hafta içi 21.00-05.00 arası hafta sonları da cuma 21.00'den başlayarak pazartesi günleri saat 05.00'e kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının da esnetilmesi beklenen tedbirler arasında yer alıyor.

Tüm bu konuların yanıtı bugünkü Kabine Toplantısı'nda netleşecek.

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında koronavirüsle mücadele ana gündemi ile saat 15.00'te toplanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda bir sunum yaparak kabine üyelerini bilgilendirecek. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri toplantıda karara bağlanacak.

ESNETME SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa yönelik tedbirlerle ilgili daha önce "Vakaların belirli bir sayının altına düşmesiyle birlikte esnafımıza yönelik kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesiyle ilgili takvimi de başlatmayı planlıyoruz." açıklamasını yapmıştı. Bugün esnafın gözü o takvimde olacak.

Sokağa çıkma kısıtlamaları da masada olacak. Kısıtlamaların ne zaman esnetilebileceği konusunda değerlendirme yapılacak. Bunun için il il vaka tablosuna bakılacak. Salgının seyrine göre il ve bölge bazında normalleşme adımları atılacak.

Çin ve Almanya'dan sipariş edilen koronavirüs aşılarının son durumu ve yerli aşı çalışmaları ele alınacak. Türkiye'deki aşılama süreci de değerlendirilecek. 

Editör: TE Bilisim