Sahte sigorta durumlarının ortaya çıkması sonucunda emeklilik iptal işlemleri gerçekleşir. Sahte bir şekilde prim günlerinin kısa sürede tamamlanmasının ortaya çıkması durumunda dava açılarak emeklilik iptali şartları doğrultusunda emekli maaşı alma başvuruları iptal edilir.

Emeklilik İptalinde Sigortası Sahte Olanlara Neler Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sahte sigortalılık işleminin tespit edilmesi durumunda dava açılır ve dava sonucunda illegal yollarla tamamlanan prim günleri silinmeye başlanır. Sahte sigortalılığın yapıldığı işyeri de memurlar tarafından iyice denetlenir ve daha sonra sahte işyeri adı altında tutanak tutulur. Sahte sigortalılık işleminin yapılmasında genellikle sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak ve erken emekli olma düşüncesi yer alır.

Emeklilik İptali Durumunda Dava Açılabilir Mi?

Sahte işyeri olarak memurların tutanak tutması durumunda siz gerçek bir şekilde sigortalı olarak işyerinde çalışsanız bile sizin de emeklilik iptal işlemi gerçekleşir. Bu iptal işlemine mağdur olduğunuza dair somut delilleri mahkemeye sunduğunuz zaman dava açabilme hakkınız vardır. Emekli maaşınızı yeniden almak için mahkemede deliller en ince ayrıntısına kadar incelenir.

Emeklilik İptali Kimler İçin Geçerlidir?

Aşağıda emeklilik iptali gerçekleşen kişiler ile ilgili detaylar ayrıntılı bir şekilde yer alır:

·         Sahte emeklilik için işyerinde sahte sigortalılık durumu,

·         Yurtdışında oturanların Türkiye’de de emekli maaşı almaları için Türkiye’de sahte bir işyerinde sigortalı olarak çalıştığının gösterilmesi,

·         Sigortalı olarak çalışılan işyerinin illegal yöntemler ile faaliyet göstermesi,

·         Bir işyerinde çalıştırılması gereken işçi sayısının çok üstünde çalıştırılma yapılması,

·         Ailenizin ya da tanıdıklarınızın işyerinde birinci dereceden akraba olması durumunda sigortanızın olmayıp sigortalı olarak gösterilmesi,

·         İşyerlerinin çalışanların pozisyonlarının sahte şekilde bildirilmesi,

·         Bir çalışanın o alanda eğitim görmemesine rağmen alanında eğitim görmüş gibi bilgisi olmayan pozisyonda çalıştığının gösterilmesi gibi durumlar da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından en ince ayrıntısına kadar gerekli tespitler yapılır ve emeklilik iptali için sahte işyerine ya da kişilere dava açılır. Sahtekarlık yapanlar emekli maaşını hiçbir şekilde alamayacaklardır.

Emekli Maaşları Ne Zaman İptal Edilir?

Aşağıda emekli maaşlarının iptal edilme durumları ile ilgili detaylar tek tek açıklanmaktadır:

·         Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ortaya koyulan emeklilik şartlarını yerine getirenlerin emekli maaşlarını toplamda 12 ay boyunca anlaşmalı olan bankalardan ya da PTT şubelerinden almamaları durumunda 12 ayın bitiminde Sosyal Güvenlik Kurumuna emekli maaşları geri gönderilir.

·         Dul maaşı alan kişinin evlenmesi durumunda aldığı emekli maaşı kesilir. Evlenilen zamandan bir ay sonra hemen emeklilik maaşının kesilme işlemleri başlatılır. İkinciye evlenen kişinin eşi ölmüş veya boşanmış ise tekrardan dul maaşı alınabilme hakkı doğar.

·         Evli çiftlerin boşanması sonucunda kadının emekli maaşı alıp boşandığı eşi ile aynı evi paylaşması durumunda ve bunun tespitinin memurlar tarafından yapılması sonucunda anında emekli maaşının alımı durdurulur.

·         Sigortalı olarak çalışan kişinin hizmet süresinde sahtekarlık yapması durumunda memurlar bunu tespit eder ve sahtekarlık yapılan süre normal sigortalı olarak çalışılan süreden çıkarılır. Bu sayede emekli olabilmek için belirlenen prim gün sayısında da düşüşler meydana gelir. Son olarak bu durumun sonucunda emekli maaşının alımı durdurulur ve emeklilik iptal işlemleri başlatılır.

·         Sağlık alanında yapılan ücretsiz tedavilerden ve erken emekli olmak için hizmet süresinde yapılan değişiklerin fark edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşını bu sahtekar kişilerin almasını durdurur. Aynı zamanda emeklilik iptali işlemi için dava açılır. Bu sayede hiçbir şekilde sahtekarlık yapan kişiler emekli maaşı alamayacaktır. Aynı zamanda prim gün sayıları da düşmüş olur.

Editör: TE Bilisim