Emeklilik hesabı yapılırken online siteler kullanılır. Emeklilik hesaplama için gerekli olan bilgiler şunlardır:

·         Hangi sandığa üye olunduğu,

·         Hesaplama yapmak isteyen kişinin doğum tarihi,

·         Sigorta başlangıcının yapıldığı zamanın bilgisi,

·         Cinsiyetin ne olduğu gibi bilgilerin doldurulması talep edilir.

Tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde girildiğinde hesaplama tamamlanır.

Emeklilik Hesabı E- Devlet İle Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden emekli maaşının ne kadar olduğunu öğrenmek isteyenler için adımlar şöyledir:

·         İlk olarak “www. türkiye.gov.tr” internet adresine giriş yapılır. Sisteme girmek için T.C. kimlik numarası ile birlikte E-devlet şifresi de istenir. Şifresi olmayanlar PTT şubelerinden temin edebilir. Daha önce şifre almış kişiler aynı şifreyi kullanabilir. Diğer bir ifade ile şifresi olanların yeniden şifre almasına gerek yoktur. Şifre değişikliği işlemleri e-mail ya da cep telefonu numarası ile yapılmaktadır.

·         Sisteme giriş yapıldıktan sonra ana sayfaya gelinir.

·         Ana sayfada yer alan arama kısmına “Emeklilik Maaşı” yazılır ve “enter” tuşuna basılır.

·         Kısa bir süre içinde ekranda emekli maaşının miktarı net yer alır.

Vatandaşlar emekli olduktan sonra ellerindeki bordro ile birlikte e-devlette yer alan ekrandaki bilgileri karşılaştırıp yanlışlık olması durumunda SGK’ya başvurabilir.

Emeklilik Hesabı Sonrasında Maaş Nereden Alınır?

Emeklilik hesabı yapıldıktan sonra maaşlarını almak isteyenler ATM, banka şubeleri ve PTT’lerden faydalanabilir. Vatandaşlar ilk emeklilik maaşını nerede alıyorsa öncelikle o bankanın şubesine gitmelidir. Daha sonra şube değiştirme işlemleri de yapılabilir. Özellikle bazı bankalar promosyon uygulaması yaptığı için bankalarını değiştirmek isteyenlerin başvuruları da hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bankaların mesai saatleri genellikle sabah 8:30 ile akşam 17:00 arasındadır. Bazı bankalar öğle tatillerinde hizmet verirken bazıları vermez. Banka şubeleri dışında emekli maaşını almak isteyenler PTT’lere de gidebilir. Eğer ilk maaşını PTT ile alınması kararı verilmişse banka yerine PTT’ye gidilmelidir. Hem bankalar hem de PTT şubeleri ilk başvuru sırasında kart verir. Bu kart ile ATM’ler üzerinden hem hafta sonları hem de hafta içleri para çekme işlemleri yapılabilir. Ayrıca bankaların mobil uygulaması ile de kartsız işlemler yapılabilmektedir. Barkod okutması ya da referans kodunun girilmesi ile birlikte temassız bir şekilde para çekilebilir.

Emeklilik Hesabında Zaman Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik hesabı yaparken ne zaman emekli olacağını merak edenler için izlenecek adımlar şöyledir:

·         İnternet tarayıcılarından “https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/” adresine girilir.

·         Sistemde yer alan bilgilerin tamamı eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulur.

·         “Gönder” tuşuna basılarak ilgili ekranın açılması beklenir.

·         Ekranda ne zaman emekli olunacağı ile ilgili bilgiler yer alır.

Sistem üzerinden istenen bilgiler hem kişisel bilgiler hem de işe başlangıç günüdür. Emeklilik hesabı yapılırken sigortanın ilk başlangıç tarihi aktif bir şekilde rol oynar.

Emeklilik Hesabında Prim Kontrolü Nasıl Yapılır?

Emekli olmada hesaplama yapılırken yatırılan primler aktif rol oynar. Bu primlerin ne zaman yatırıldığı ya da zamanında yatırılıp yatırılmadığı ile ilgili tüm kontroller e-devlet sistemi üzerinden yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “SGK Hizmet Dökümü” yazılmalıdır. Ardından gelen sayfada hangi sandığa üye olunduysa o seçilir. Sistem 4A, 4B ve 4C kapsamında yer alanların prim gününü gösterir. Özellikle yeni işe başlayanlar prim günlerini ve yatan prim miktarını sistem üzerinden kontrol etmelidir. İş yerlerinde primin eksik yatırılması halinde çalışanların dava açma hakkı bulunur. Bunun için ilgili belgeler ile birlikte İşçi Mahkemelerine başvuruda bulunulabilir. Ayrıca hesaplamada ya da yatan primlerde yanlışlık olması durumunda SGK’ya da dilekçe yazılmalıdır.

Editör: TE Bilisim