Durim Abazi / Özel Haber

Arnavutların uzun zamandır ayrı ayrı yaşamasına değinen gazeteci Baze, “Arnavutlar arasındaki ilişkilerden bahsederken, tarihi ve coğrafyayı akılda tutmalıyız. Bunlar zayıf iletişim üretti. Tarih, son 100 yıldır bizi böldü ve coğrafya, iki Arnavut toplumunu siyasi, ideolojik ve devlet sınırlarıyla sınırladı.” ifade etti.

Gazeteci Mero Baze, 94’ten önce Arnavutluk’taki Arnavutlar ile Kosova’dakiler arasında var olan bir ırkçılık üzerinde durduğunu belirterek, “Kosovalı Arnavutlar ile Arnavutluk’dakiler arasındaki ırkçılığın iletişimsizlik için iki nedeni vardır ve aynı dönemlerde farklı şeyler yaşamışlar ve aralarında farklılıklara neden olmuştur. İlkel bir toplum olarak, zayıf olarak gördüğümüz insanları saldırgan gösteriyoruz” diyor.

AYRIMCILIK 64’LERE KADAR SÜRDÜ

Gazeteci Mero Baze de bu “ırkçılığın” nedenlerini açıkladı: “Kosova ruhuna karşı bir kızgınlık hissi vardı ve sebebi siyasetti. Arnavutluk’ta Sali Berisha’nın ve Kosova’da Ibrahim Rugova’nın LDK’sı ile özdeşleşmenin rahatsızlık yarattığını düşünüyorum. Bu durum 94’lere kadar etkiliydi.” Baze, hikayeye tarihe odaklanarak devam ediyor ve bağımsızlık ilanından sonraki dönemle başlıyor.

Gazeteci Mero Baze, “‘21’in ilk hükümeti Kosova’ya duyarlı. Arnavutluk, Kosova’yı bir kaybeden olarak görmedi ve ayaklanmalarla Kosova’yı kazanmak istedi. Bu, Ahmet Zogu’nun iktidara geldiği 1923 yılına kadar sürdü. Zogu, Yugoslavlarla işbirliği yaptı ve sınırı Azem Galica’dan savundu. (Azem Galica, Kosova’daki Arnavutalara sahip çıkmak için çetesini kuran bir kahramandı.) İkincisi, Arnavutluk hükümeti tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.” dedi.

KRAL ZOGU KOSOVA’YI KULLANDI

Baze, Kral Zog’un Kosova’yı iktidar için kullandığını gösterdiğini kaydederken, “Zogu, Kosova’yı iktidar için kullandı ve bu nedenle ilk kullanan oldu.” diye konuştu. Gazeteci, Kosova yokmuş gibi davranan komünist dönem Arnavut siyasetine karşı suçlamalarda bulunurken sözlerini şöyle sürdürdü: ““Arnavutluk ‘45’te ağzını hiçbir şey için açmadı, çünkü Kosova ve Tivar katliamı ciddi idi, ancak Arnavutluk’un eli olabileceği de değil. Ramiz Alia kendisine sorduğumda güçleri vuracaklarını bilmediklerini, sadece Kosova’dan ayrıldıklarını söyledi. Arnavutluk hükümetinin bundan hiç bahsetmemiş olması çok ciddi ve bu da Arnavutluk’un Tito’ya olan bağımlılığını gösteriyor.”

Editör: TE Bilisim