Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeni ile herkesin evlere kapandığı günlerde kitap okumak yapılacak en güzel şeylerden biri olmuştur. Milyonlarca insanı pandemi döneminde evde kitap okumaya teşvik eden Kitapkolik normalleşmeye başladığımız bu günlerde kitapseverler için salgın günlerinde en çok okunan yazarları ve kitaplarını açıkladı.

Pandemi döneminde Kitapkolik üzerinden yapılan siparişlere göre karantina döneminde en çok okunan kitaplar şu şekilde sıralanmıştır. İşte Karantina döneminde en çok okunan kitaplar.

Jose Saramago: Körlük

Salgın döneminde en çok dikkat çeken kitaplardan biri Jose Saramago tarafından kaleme alınan Körlük olmuştur. Kitap Nobel Edebiyat ödülü sahibi yazarın en ünlü romanlarından biridir. Körlük salgını hastalık gibi yayıldığı toplumda korku ve paniğe kapılan insanların ahlaki değe

rlerinin çökmesini anlatıyor. Kitaptaki kahramanların hiçbirinin adı yoktur herkes sıfatları ile anılmaktadır. Kitap Jose Saramago’nun eşsiz gözlem gücü ile betimlemiş olduğu inansın karanlık yüzünün simgesidir.

Paulo Coelho: Simyacı

Dünya klasiklerinin en çok sevilen eserlerinden biri olan Simyacı sade anlatımı ve derinliği ile okuyucuları kendine bağlamayı başarıyor. Yaklaşık 42 ülkede basılan ve 26 dile çevrilen Simyacı Türkiye’de özellikle pandemi döneminde en çok okunan romanlar arasında yerini almıştır. Endülüslü bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğunu konu edinen kitap ile sizlerde karantina günlerinde evde sıkılmadan kitabın baş kahramanı Santiago ile beraber kendi iç dünyanıza doğru bir yolculuğa çıkacaksınız.

Sabahattin Ali: İçimizdeki Şeytan

Pandemi döneminde sevilerek okunan kitaplardan biri de Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan adlı eseri olmuştur. Romanda toplumsal gündemin kişilikler üzerinde bulunan baskı ve güçsüz insanların kapana kısılmışlığı yazar tarafından gösteriliyor. Yazar aydın geçinenlerin karanlığına ve insanın içindeki şeytana keskin bir bakış açısı sunuyor.

Anthony Burgess: Otomatik Portakal

Sıra dışı bir distopya olan Otomatik Portakal da yaratılan dünyada gerçek üstü olaylara yer verilmiştir. Şair, besteci, dil bilimci, çevirmen ve yazar olan Anthony Burgess’in bu kitabı diğer distopya örneği kitaplarından farklıdır. Bunun nedeni ise yazar kitabında gerçek üstü bir dünya yaratmak yerine abartıyı kullanmasıdır. Ancak bu özelliği ile Otomatik Portakal, distopya dünyasının en önemli eserlerinden biri olmayı başarmıştır.

İlber Ortaylı: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Bilgiyi ve çalışmayı hayat felsefesi haline getiren yazarımız İlber Ortaylı, Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Kitabında okuyucularına kendi yaşam tecrübelerinden yola çıkarak eşsiz bir yaşam rehberi sunmaktadır. Yazar kitabında sanattan seyahate, çalışma metotlarından insanın dönüm noktasına, dil öğreniminden meslek seçimine kadar çoğu konuda kendi değerli görüşlerini aktarmış okuyucularının kişisel gelişim alanında da yollarını aydınlatmıştır.

George Orwell: 1984

George Orwell’in bu eseri, adeta geçmişin gelecekten izler taşıdığını ortaya koyuyor. Kitabı ile günümüz modern dünyasına adeta bir protesto bırakan yazar kitabını 1948 yılında kaleme aldığı bu eserinde bugünden de izler bulmanız mümkündür. Bu durumda tabi ki George Orwell’in ileri görüşlülüğü etkili olmuştur. Kitap Sovyet Rusya’ya bir eleştiri niteliğindedir ve günümüzdeki siyaset baskısını, toplum üzerindeki adaletsizliğin, zihin kontrolü ve bireyselliğin yok edilmesi gibi kavramlar üzerinde de durmaktadır.

Jose Mauro de Vasconcelos: Şeker Portakalı

1968 yılında Jose Mauro de Vasconcelos tarafından yayımlanan Şeker Portakalı adlı eser, sevgisizlik ve yoksulluk içinde yaşayan küçük Zeze’nin dünyasını okuyucuya sadece küçük bir çocuğun gözünden değil, evrensel bir hakikat penceresinden sunmaktadır. Yazarın bu eseri çarpıcı hikayeleri ve yalın anlatımı ile dünya edebiyatının unutulmaz başyapıtları arasında yer almaktadır. Pandemi döneminde en çok okunan kitaplardan biri olan Şeker Portakalı ile acıyı, şefkati ve saflığı eksiksiz bir empati ile iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

Victor Hugo: Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Victor Hugo’nun 20 yaşında kendi adını vermeden kaleme aldığı Bir İdam Mahkumunun Son Günü, birinci tekil kişi ile yazılan ilk roman örneği olma özelliğini taşımaktadır. Yazar bu kitabını bir idam sahnesinden etkilenerek kaleme almıştır. Romanını zihinsel otopsi şeklinde anlatarak farklı bir özellik katmayı başarmıştır. Victor Hugo’nun bu eseri romancığın ilk örneklerinden biri olması özelliğinden dolayı da dünya klasikleri arasında yerini almayı başarmıştır.

Ahmet Ümit: Kırlangıç Çığlığı

Bir Başkomiser Nevzat polisiyesi olan Kırlangıç Çığlığı, yazarın diğer tarihi romanlarının aksine, güncel olaylar üzerine kurgulanmış bir kitap olma özelliğini taşımaktadır. Ahmet Ümit, bu eserinde profesyonel bir şekilde işlenen cinayetleri, katilin olay yerinde bıraktığı gizemli oyuncakları ve tüm bunların merkezinde, cinayetleri çözmeye çalışan Başkomisr Nevzat’ı göreceksiniz. Okuyucunun gizem duygusunu tetikleyen ve polisiye gerilimi net bir şekilde hissetmelerini sağlayan Kırlangıç Çığlığı Ahmet ümit okuma alışkanlığı olanların beklentilerini fazlası ile karşılayacaktır.

George Orwell: Hayvan Çiftliği

Masalsı atmosferin altında derin bir sistem eleştirisi barındıran Hayvan Çiftliği adlı eser, George Orwell tarafından 1945 yılında yayımlanmıştır. Eser fablı türünde kaleme alınmıştır. Ön yüzünde bir çiftlik ve hayvanları konu edinen roman, yönetim biçimini, devleti ve toplumu sembolik olduğu kadar sade bir anlatım ile ele almaktadır. Yazarın çağdaş klasikler arasında değerlendirilen romanı dünya edebiyatının en dikkat çeken hiciv romanlarından biridir.

Bu harika listeyi hazırlamamızda yardımcı olan Kitapkoliğe teşekkür ederiz. Ne okuyacağınıza karar veremiyor iseniz Çok Satan Kitaplar kategorisine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Editör: TE Bilisim