NASA Perseverance uzay aracı, geçtiğimiz günlerde Mars yolculuğunu başarılı şekilde tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı. Yukarıdaki videoda izleyebileceğiniz sorunsuz bir iniş ile Mars’a konumlanan araç, bugün iniş ile bağlantılı farklı bir detay ile gündemde yer alıyor. Ortaya çıktığı kadarıyla kurum Perseverance aracı Mars’a indiren paraşüte bir şifre gizledi.

Paraşütün desenine kırmızı ve beyaz çizgiler ile gizlenen bu şifrenin de güzel bir mesaj olduğu ortaya çıktı. Burada tam olarak “Zorlu Şeylere Cesaret Et” anlamına gelen, “Dare Mighty Things” yazıyordu. Bunun bulunmasının 6 saatten fazla sürdüğünü aktaran NASA, gerçekten inişe güzel bir dokunuş atmayı başarmış. Bu şifre çizgilere verilen 1 ve 0’lar üzerinden Ascii Tablosu özelinde ortaya çıkarılmış.

Bünyesinde 23 adet yüksek çözünürlüklü kamera ve özel yüzey delici aletler taşıyan uzay aracı, halen bilmeyenler için kızıl gezegenin geçmişinde hayat olup olmadığı belirlemeye çalışacak. Burada “canlı organizmalar” için deliller bulmayı hedefleyen bilim insanları, bunun için Perseverance ile yüzeyin üzerini değil altını yani derinliklerini incelemek istiyor.

Şu an canlıların yaşamasına uygun olmayan ancak milyonlarca yıl önce bazı canlılara ev sahipliği yapmış olma ihtimali çok yüksek olan kızıl gezegen, aktarıldığı kadarıyla 3,5 milyon yıl önce yüzeyinde akarsular barındırıyordu. İşte bu açıdan eski canlı yaşamı konusunda beklentinin yüksek olduğu Mars, Perseverance ile daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine incelenebilecek.

Helikopterde gönderildi

Daha önce de aktardığımız üzere NASA, Perseverance ile beraber ufak bir Mars helikopterini de gönderdi. Mars’ta beklendiği gibi havalanabilirse bir ilke imza atacak Ingenuity isimli helikopter, kızıl gezegeni görüntülemek adına bilim insanlarına yeni bir bakış açısı getirecek.

Editör: TE Bilisim