Sosyal medya hesabından test uçuşuna ait fotoğrafların da bulunduğu bir paylaşım ile konuyla ilişkin açıklamada bulunan Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaşımında, "MELTEM-3 projesi kapsamında, TCB 752 kuyruk numaralı deniz karakol uçağımız kabul test uçuşunu başarıyla icra etti" denildi.

TÜRKİYE'NİN 6 ADET DENİZ KARAKOL UÇAĞI VAR

P-72, 8 bin 300 kilometreden fazla kıyı şeridine sahip "Mavi Vatan"ın kontrolü ve korunması için önemli bir kuvvet çarpanı olacak.

Türkiye'nin hali hazırda denizlerde görev yapan 6 adet P-235 Deniz Karakol Uçağı bulunuyor.

Meltem Projesi kapsamında teslimatların tamamlanmasıyla bu sayı 12'ye çıkacak.

Deniz Kuvvetlerine teslimatı yapılan ve mevcut deniz karakol uçaklarından üstün özelliklere sahip P-72'ye gelişmiş radar sistemi, elektronik destek tedbirleri, akustik işleme sistemleri ve taktik veri linkleri entegre edildi.

Bu özelliklerin yanı sıra deniz karakolu uçağında MK46 ve MK54 torpido taşıma ve atma kabiliyeti gibi kritik sistemler de yerleştirildi.

Kalkış ağırlığına bağlı olarak azami 9 saate kadar havada kalabilecek P-72 deniz karakol uçaklarıyla öncelikle keşif gözetleme ve denizaltı savunma harbi görevleri icra edilecek.

Uçak üzerinde bulunan ve denizaltıları belirlemekte kullanılan akustik ve manyetik algılayıcılar sayesinde tespit edilen denizaltılar Mark-46 ve Mark-54 torpidolarıyla imha edilebilecek.

Ayrıca P-72 uçaklarında çok tehditli ortamda görev yapabilmesini sağlamak maksadıyla elektronik karıştırmayı önleyici ve güdümlü mermi tehdidine yönelik kendini koruma sistemleri de mevcut.

Keşif gözetleme maksatlı kullanmak üzere radar ve elektro optik kamera sistemleri de bulunan P-72 uçağı, Mavi Vatan'ın taktik deniz resminin oluşturulmasına katkı verecek.

Türkiye'nin denizlerdeki gözü olacak uçak elde ettiği bilgileri anlık olarak Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin ilgili birlikleriyle de paylaşacak.

Türkiye'nin denizlerde gücüne güç katacak proje kapsamında diğer 5 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı, 2021 yılı sonuna kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

Editör: TE Bilisim