Son günlerin en çok araştırılan konularından biri haline gelen 'İyonya Okulu adını nereden almıştır? İyonya (Miletos) Okulu'nun adı nereden geliyor?' sorusunun detayları araştırılıyor. İyonyalı filozoflar tarafından kurulan ve tarihte bilinen en eski felsefe okulu 'İyonya Okulu' hakkında bilgileri haber içeriğimizde kısaca özetledik.. İşte merakla araştırılan 'İyonya okulu adını nereden almıştır? İyonya (Miletos) Okulu'nun adı nereden geliyor?' sorusunun cevabı...

İyonya okulu adını nereden almıştır?

İyonya (Miletos) Okulu’nun kurucusu, düşünce tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilen Thales’tir. Thales'in ilattan önce 6. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olduğu düşünülmektedir.

İyonya Okulu, Milet’te yani Anadolu’nun batısında kurulmuştur. 

Felsefe tarihinin ilk okul veya düşünce geleneğini oluşturan İyonya’lı filozoflar; Thales, Anaksimandros, Anaksimenes olarak sıralanmaktadır.

İyonya veya diğer adıyla Miletos Okulu, felsefenin ilk okulu olarak ortaya çıkarken, Batı Anadolu kıyılarındaki İyonya da Antik Yunan felsefesinin ilk merkezi olarak anılmaktadır.

İyonya Okulu‘nu meydana getiren bazı özelliklerin, bugünden geriye dönüp bakıldığında ortak bir anlayışta olduğu tespit edilmektedir.

İyonya - İyonyalılar (İyonlar)

Tarihte İyonya, İzmir ile Büyük Menderes Nehri arasındaki bölgeye verilen addır.

Dorların baskısı sonucu Akaların bir kısmı Yunanistan’dan Batı Anadolu’ya göç etmişler ve burada şehir devletleri kurmuşlardır. Ancak bu şehir devletleri arasında siyasal birlik sağlanamamıştır.

İyon şehir devletleri arasında en tanınmışları Efes, Milet, Foça ve İzmir (Smyrna)’dir.

İyonyalılar özgür düşüncenin ve pozitif bilimlerin öncüsü olmaları yönüyle önem taşır. Felsefe, matematik ve tıp bilimlerinin temeli İyonya’da atılmıştır. İyonyalılar, saray ve tapınak mimarisinde de oldukça gelişmişlerdir.

Tarihte İzmir körfezinden, Güllük Körfezi'ne kadar olan bölgeye İyonya denilirdi. Yunanistan’dan Dor’ların saldırısı yüzünden gelen Akalar buradaki yerli halkla ihtılât ederek, şehir devletleri halinde yaşam sürmüşlerdir.

Başlıca İyon şehirleri ise şunlardır: Efes, Milet, İzmir, Foça, Bodrum. Denizcilikle zengin olan İyon şehirleri önce Lidyaların, sonra da Perslerin hâkimiyetine girmiştir.

Editör: TE Bilisim