Gökhan Yılmaz / Özel Haber

“Nordik Ülkeleri” olarak adlandırılan Kuzey Avrupa’da ilginç bir İslam nefreti var. Hemen her fırsatta, ortada hiçbir şey yokken, bir Kuzey Avrupalıyı İslam’a ve Müslümanlara saldırırken görmek mümkün. İsveç, Norveç gibi ülkelerin yanı sıra dünyanın en müreffeh ve özgür ülkelerinden bir olduğu iddia edilen Finlandiya’da bile İslam düşmanlığı görülüyor. Danimarka ise İslam’a ve Müslümanlar’a yönelik saldırılarda oldukça dikkat çekiyor. Camilere yönelik saldırıların artık vaka-ı adiye sayıldığı ülkede, neredeyse her ay bir Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonu sahneleniyor. Son olay ise geçen hafta sonu meydana geldi. Müslümanların yoğun şekilde yaşadığı Kopenhag’ın Nørrebro bölgesinde yaşanan olayda ırkçı ve İslam düşmanı Sıkı Yön (Stram Kurs) Partisi üyesi bir faşist Kur’an-ı Kerim yakma girişiminde bulundu. Sokak ortasında yapılan provokasyona yoldan geçen 3 kişi müdahale etmeye çalıştı.

Basın provokatörden yana

Taraflar arasında yaşanan arbedede provokatör faşist tekme ve yumruklara maruz kaldı. Alçak provokasyonun engellenmesine sinirlenen Sıkı Yön (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan ise tahrik kokan açıklamalar yaparak söz konusu provokasyonlarına devam edeceklerini duyurdu. Paludan, Kopenhag’da 20 gün boyunca Kur’an’ı Kerim yakma provokasyonu yapacağını belirtti. Danimarka basını ise yaşanan adeta olayı provokatörden yana saf tutarak duyurdu. Kur’an yakma provokasyonunu eylem olarak nitelendirilirken Arap olduğu vurgulanan 3 kişinin ise saldırgan olarak tanımlanması dikkat çekti. 1,5 milyar Müslüman’ın mukaddes kitabına yönelik çirkin provokasyon ise “Özgürlük” olarak değerlendirildi.

Kuzey’in sicili kabarık

Nordik Ülkeleri’nin İslam’a ve Müslümanlara yönelik sicili kabarık. Danimarka’da Şubat ayında yaşanan bir olayda ise, tesettürlü Müslüman bir kadın, bir marketin otoparkında yaşlı bir çiftin saldırısına uğraşmıştı. Saldırgan yaşlı çift tekme ve tükürüklerle Müslüman kadına saldırırken, saldırıyı önlemeye çalışan bir kişi ise “Başörtün provoke ediyor” sözleriyle Müslüman kadına sözlü tacizde bulunmuştu. Saldırganların ırkçılık suçlaması ile değil Vandalizm’den yargılanacağı duyurulmuştu. Geçmişte Norveç’te doğrudan Müslümanlar’a yapılmasa da arka planında İslam karşıtlığı olan saldırılar gerçekleşmişti. Bunlardan en bilineni 2011 yılında Anders Behring Breivik’in gerçekleştirdiği ve 77 kişinin öldüğü saldırı. Saldırı Norveç İşçi Partisi’nin Utøya adasından kurduğu yaz kampına düzenlenmişti. Breivik, söz konusu saldırıyı Avrupa’yı ele geçirmekte olduğunu iddia ettiği İslam’a karşı “savunma” olduğunu söylemişti.

Editör: TE Bilisim