Durim Abazi / Özel Haber

Sırp İlerleme Partisi SNS önderliğinin toplantısına atıfta bulunan Rus portalı ‘Sputnik’, Washington’un Kosova’nın hızla tanınmasını talep etmesi durumunda Vuçiç’in Presevo’yu Sırplaştırmak ve Mitrovica’yı silahlandırmak için bir plan başlattığını belirtiyor.

Sırp lider, dolaylı bir şekilde Kosova Başbakan adayı Albin Kurti’den korktuğunu göstererek, şu ifadelere yer verdi: “Albin Kurti, Sırp Listesi’ni (Kosova’da Sırpların kurduğu ve Belgrad’ın emriyle hareket eden parti-SL) görmezden gelerek Kosovalı Sırplarla nasıl konuşacağından bahsediyor, biz de hemen harekete geçmeliyiz. Ülkemiz üzerindeki ortaklaşa ABD ve AB baskısının, Amerikalıların açıkça söylediği gibi, Kosova’nın tanınmasına ilişkin talebi karşılaması bekleniyor. AB biraz farklı bir kelime haznesi kullanacak, ancak aynı hedefe doğru ilerliyor.”

ARNAVUTLARA BASKI UYGULANACAK

Tam da bu nedenle Vuçiç, Preşova’da Sırp hükümeti olağanüstü baskı uygulayacağını, Mart ayında yapılacak seçimlerde Arnavut partilerini yenmek için bir Sırp ittifakı kurulacağını duyurdu. Kuzey Kosova’da Vuçiç, hızlı bir ABD-AB planına karşı direniş gösterecek bir gücü güvence altına almak için çantayı açıp para dağıtmaya karar verdi.

Vuçiç, Sırbistan’ın çok zor bir dönemle karşı karşıya olduğunu ve bu süreçte başta Kosova ve Metohija hususu olmak üzere her taraftan çeşitli baskıların geleceğini belirterek, ABD ve AB’den Sırbistan’ın Kosova’yı tanıması için ortak baskı beklediğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Vuçiç, SL’nin temsilcilerini Cumhurbaşkanlığına çağırdı ve Albin Kurti ile “işbirliğini” kabul edecek başka hiçbir siyasi gelişmeye izin vermemeleri gerektiğini bildirdi. Bu, geçen hafta ılımlı bir Kosovalı Sırp siyasetçi olan Nenad Rasiç’in oğluna yönelik saldırısını doğrudan Belgrad’ın bir eylemi olduğunu açıkça gösteriyor.

VUÇİÇ'İN NEFRETİ BİTMİYOR

Vuçiç, kırbaçın yanı sıra havucu da çıkardı. Böylece Belgrad, Jarinje gümrük noktasından Kuzey Mitrovica’ya giden bir otoyolun yanı sıra, Priştine’ye karşı çıkan kuzeyde yaşayan her vatandaş için de para yatıracak. Böylelikle, kuzey Kosova’da işsiz olan her Sırp için 200 avro tahsis edilirken, her çocuk ayda 100 avro ekonomik yardım alacak.
Aleksandar Vuçiç, “Bu, beş kişilik bir ailenin 500 avro, ebeveynleri işsiz ise 700 avro alacağı anlamına geliyor.” dedi. Sırp Cumhurbaşkanı, Sırp partilerinin Preşova Vadisi’ndeki çoğunluğu sağlamak ve Arnavut yönetimini devirmek için 28 Mart yerel seçimlerinde Belediye Konseyi’nde iki sandalye daha kazanmalarını talep ederken, “Bu, Presevo’da tarihi bir başarı olur.” Arnavutlara karşı olan nefertini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Editör: TE Bilisim