Emniyet Genel Müdürlüğü ( EGM), Deutsche Welle'nin internet sitesinde yer alan " Türkiye'de kadın cinayetleri intihar olarak kapatılıyor" başlıklı haberi yalanladı.  

EGM'den yapılan açıklamada, suç şüphesi üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu'na istinaden Cumhuriyet savcısının talimatıyla kolluk tarafından delillerin toplandığı ve etkin soruşturma yürütüldüğü belirtildi.

YENİ DELİL YENİ SORUŞTURMA

Cumhuriyet savcısı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda suç şüphesinin olmadığına kanaat getirilmesi durumunda olayın takipsizliğine karar verilebildiği, yeni bulgu ve delillerin ortaya çıkması durumunda ise soruşturmanın tekrar açılmasının mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"GERÇEK DIŞI"

“Deutsche Welle isimli internet sitesinde yer alan ’Türkiye’de Kadın Cinayetleri İntihar Olarak Kapatılıyor’ başlıklı haber üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu haberde ileri sürülen ’2020 yılında 300 kadının öldürüldüğü ancak gerçek rakamın bu sayının üzerinde olduğu, meydana gelen cinayetlerin intihar olarak nitelendirilerek soruşturulmadığı’ iddiası kesinlikle gerçek dışıdır.

KARAR MERCİİ CUMHURİYET SAVCISI

"Meydana gelen olaylarla ilgili kolluk birimleri tarafından yapılan iş ve işlemlerde olayın Türk Ceza Kanunu'nda sıralanan hangi suçun kapsamına girdiği Cumhuriyet savcısı tarafından değerlendirilmekte, soruşturmanın takipsizliği ya da derinleştirilmesi hususlarına da Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmektedir. 2020 yılı içinde 81 ilimizde polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamına giren 267 kasten öldürme olayı meydana gelmiştir.

“KASITLI VE DÜZEMECE HABER”

Cumhuriyet savcısı tarafından 'şüpheli ölüm' veya 'intihar' olarak değerlendirilen olaylarla ilgili yapılan iş ve işlemler takip edilmekte, olayın kasten öldürme olarak nitelendirilmesi durumunda ilgili yılın istatistiklerinde gerekli güncellemeler yapılmaktadır.

İlgili haber tamamen kasıtlı, düzmece olup kolluk kuvveti-yargı ilişkisi ve hukukun işleyişinden habersiz kesimlerin bilgisizlik içeren anlayış ve yorumlarının kamuoyuna tezahürüdür."

Editör: TE Bilisim