Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı davasında 3 sanık ikişer kez, 2 sanık ise birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Karlov'u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş'ın "örgüt abisi" olduğu belirtilen Şahin Söğüt, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karlov'la ilgili örgüte bilgi sızdırdığı belirtilen eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıl hapis cezası aldı.

CEZA YAĞDI

FETÖ'nün mahrem istihbarat yapılanmasında görevli olduğunu belirtilen Hüseyin Kötüce, ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Büyükelçi Karlov'a yönelik suikast talimatını Altıntaş'a ilettiği belirlenen Salih Yılmaz, iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

KARLOV SUİKASTI NEDİR, NE ZAMAN VE NEREDE YAPILDI?

Andrey Karlov suikastı, 19 Aralık 2016'da, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki fotoğraf sergisi açılışı sırasında FETÖ terör örgütü tarfından düzenlenen saldırıdır.

Büyükelçi Andrey Karlov Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki "Kaliningrad'dan Kamçatka'ya" adlı fotoğraf sergisinin açılışında konuşma yapmak için kürsüye geldiği sırada saldırgan Altıntaş, arkasında bulunmaktaydı.

Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli  polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş Karlov'un konuşmasına başlamasından hemen sonra ceketinin cebinden silahını çıkartarak ateş etmeye başladı. Büyükelçi, vücuduna isabet eden 9 kurşun ile vuruldu.

KARLOV SUİKASTİNİN AMACI NEDİR?

Suikastın hedefini iki ana çerçevede değerlendirmek mümkündür. Birincisi, 15 Temmuz sonrasında terör eylemlerini tırmanışa geçirmeye çalışan FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye’de kaos ortamı oluşturmaya çalıştıkları görülmektedir. Bu kaos ortamıyla Türkiye’de vatandaşlar nezdinde güven bunalımı oluşturmak ve uluslararası toplumda ülkenin güvenlik ve istikrar açısından imajını zedelemek amaçlanmaktadır. Büyükelçi Karlov suikastını da terör örgütlerinin kaos planının bir parçası olarak okumak mümkündür. İkinci olarak ise saldırının Türkiye ile Rusya arasında son günlerde gerçekleşen yakınlaşmayla doğrudan ilgisi vardır. Uçak krizinin akabinde atılan adımlarla iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve özellikle Suriye konusunda ikili (Türkiye-Rusya) ve üçlü (Türkiye-Rusya-İran) adımların atılması çabaları bu saldırıyla akamete uğratılmaya çalışılmıştır.

Editör: TE Bilisim