Gece yarısı rahatsızlanarak Fatih Devlet Hastanesi’nde kaldırılan Aytekin Çakmakçı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve sabah saatlerinde vefat etti. Sosyal medya gündem olan Çakmakçı hakkında binlerce tweet atılırken ailesine baş sağlığı mesajları atıldı. Çakmakçı bugün Bahçecik Mezarlığı’nda defnedilecek. Peki, Aytekin Çakmakçı kimdir, nereli?

AYTEKİN ÇAKMAKÇI KİMDİR, NERELİ? YEŞİLÇAM’IN USTA İSMİ AYTEKİN ÇAKMAKÇI VEFAT ETTİ

Aytekin Çakmakçı, 10 Ağustos 1949’da Trabzon’da dünyaya geldi. Muhsin Bey, Arabesk ve Uzlaşma gibi filmleriyle bilinir. Branşında Antalya Altın Portakal, Adana Altın Koza ve Altın Kelebek gibi ödüllere sahip olmuştur.

Kaptan olan babasının tayininin Trabzon’dan İstanbul’a çıkması üzerine İstanbul’a yerleşen Çakmakçı, burada prodüksiyon asistanı olan arkadaşı Abdullah Gürek’in teklifi üzerine 16 yaşındayken, Kriton İlyadis’e kamera ikinci asistanlığı yapmaya başlayarak sinema sektörüne adım attı. Daha sonra kamera birinci asistanlığı, set fotoğrafçılığı, reklam kameramanlığı, reklam fotoğrafçılığı ve görüntü yönetmenliği yaptı. Türk sinemasının siyah-beyaz dönemlerinde ünlü görüntü yönetmenleri ile çalışma fırsatı buldu. Bu dönemde ışık teknikleri üzerine yeni denemeler yapmaya çalıştı.

Yeni görsel anlayışını ilk kez Acı filmiyle uygulamaya soktu. Bu döneme ve bunun üzerine aldığı eleştirilere şöyle açıklık getirir; “Tuhaf ışıklar yaptığımı, mesleği sabote ettiğimi, ışığı pencereden verdiğimi diğer tarafların boş kaldığı yönünde çok eleştiri aldım. Ama tüm bunların bir geçiş dönemi sancısı olduğunu düşünüyordum. Zaman ilerledikçe doğru yolda olduğumun işaretleri belirdi. Çünkü film projelerinin performans hedeflerinin büyüdüğünü gördüm. Ciddi film yapmak ve çıtayı yükseltmek isteyen yönetmenlerden teklif almaya başladım.”

Uzun yıllar boyunca İrfan Tözüm, Şerif Gören ve Yavuz Turgul gibi yönetmenlerle çalışma fırsatı buldu.

Döneminin sevilen televizyon dizileri Baba Evi, Şehnaz Tango, Yeni Hayat, Deniz Gurbetçileri, Bizim Ev, Yaprak Dökümü gibi dizilerde görüntü yönetmenliği yaptı.

Yılanların Öcü filmindeki görüntü yönetmenliği ile 23. Antalya Film Şenliği’nde “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülüne layık görülmüştür. 3-4 sene boyunca Marmara Üniversitesi sinema ve televizyon bölümünde görüntü ve stüdyo teknikleri gibi derslere öğretim üyesi olarak girmiştir. 2009 senesinde buradaki görevini bırakmıştır.

Ve artık Trabzon’da ikamet etmektedir. Burada kamera, ses ve ışık teknikleri üzerine kurs vermiş olup ayrıca AB projesi olan Nitelikli Radyo Tv Teknikerleri ve kamera asistanları kurslarında Trabzon Belediyesi adına öğretici öğretmenlik yapmıştır.

2013 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali’nde “Sinema Onur Ödülü”‘ne layık görüldü.

2019 yılında anılarını yazdığı kitabı “Güneşe Lamba Yakan Adam” yayımlandı.

Ödülleri

  • 1986, 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni, “Yılanların Öcü” ve “Kan” filmleriyle
  • 1992, İfsak Sinema Ödülü
  • 1996, 10. Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni, “Mum Kokulu Kadınlar” ve “Işıklar Sönmesin” filmleriyle
  • 1998, Altın Kelebek TV Ödülü, “Baba Evi”
  • 2013, 31. İstanbul Film Festivali, Onur Ödülü
  • 2014, Sinefest Emek Ödülü
  • 2014, 21. Adana Altın Koza Film Festivali, 100. Yıl Emek Ödülü
  • 2015, Türsak, Tüm Zamanların En İyi 10 Görüntü Yönetmeni Ödülü
  • 2015, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Sanat Ödülü
  • 2017, Ankara Üniversitesi İletişim Vakfı, 50. Yıl Onur Ödülü
  • 2017, Gönüllü İyilikseverler Derneği Ödülü
  • 2020 SETEM ”EMEK” Ödülü
Editör: TE Bilisim