Türkiye'nin 60 yıldır hayalini kurduğu nükleer güç santarali, Mersin'in Gülnar ilçesinde yükseliyor. Tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık güç ile Türkiye'nin kesintisiz enerji kaynağı haline gelecek olan santralin 2023 yılında hizmete açılması beklenirken, bu gelişme başta Rusya olmak üzere Çin, Yunanistan, ve Amerika medyasında da yer aldı.

TÜRKİYE AVRUPA'NIN ENERJİ MERKEZİ HALİNE GELECEK

Türkiye'nin ilk nüleer güç santralini Rusya Haber Ajansı TASS, 'Moskova Türkiye ile nükleer santrali kurdu' şekilnde başlık attı. Habere göre Ulusal Enerji Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Alexander Frolov, Türk liderliğinin devasa enerji planları olduğunu söyledi. Frolov, Türkiye'nin niyetinin enerji ithalatını azaltmak ve Avrupa için hayati bir merkez haline gelmek olduğunu vurguladı.

EKONOMİ GÜÇLENECEK

Çin medyasının önde gelen kuruluşlarından Xınhuanet ise Santralin Türkiye'nin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak şekilde yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini yazarken tesisin en gelişmiş güvenlik sistemleri ile donatılacağına işaret etti. Haberde Putin'in 'amiral gemisi projesi'nin Türkiye'nin enerji güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunacağını ve ekonomisini daha güçlenidireceği sözleri kaydedildi.

YUNAN BASINI DA GÖRDÜ

Yunanistan haber servisi Greek Reporter Türkiye'nin Rusya ile yaptığı santrali Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye-Rusya diyaloğunun Libya'da dahil olmak üzere birçok alanda sonuçlarının, Dağlık Karabağ'da Sruriye'de de görme fırsatımız oldu' sözleriyle vererek, Türkiye ve Rusya'nın işbiriliğine değindi. 

AMERİKA RAHATSIZ

Türkiye'nin Rusya ile işbirilğinden rahatsızlık duyan Amerikan menşeili haber ajansı Associated Press ise Türkiye'nin nükleer enerji projelerinin depreme yatkın bölgelerde olduğunu öne sürerek hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk taraflarında muhalefet oluşturduğunu belirtirken Yunanistan ve Kıbrıs'ta da endişeleri tetiklediğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim