MEE tarafından elde edilen Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Doğu Akdeniz bölgesindeki Fas'tan Afganistan'a uzanana 21 ülkeden Cezayir ve İsrail hariç yalnızca 14 ülke aşı satın aldı. Bu oran tüm bölgenin nüfusunun yalnızca yüzde birine tekabül ediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz bölge ofisinde epidemiyolog olan Amjad el Kholy, zengin ülkelerin vatandaşlarını aşılamak için yoksulların önünde yarıştığını ve aşıların küresel olarak yaygınlaştırılmadığını söyledi. Aşı uygulamalarının dünya çapında eşit olmayan dağılımına vurgu yapan Kholy, sağlık çalışanlarının nadir ve değerli bir kaynak olduğunu belirterek savunmasız kişilerin geride bırakılmak yerine ilk önce destek almaları gerektiğini kaydetti. 

Middle East Eye'a konuşan sağlık uzmanlarına göre birkaç Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkesi, uzun süreli halk sağlığı krizlerine yol açabilecek kadar yavaş bir hızla aşı alabiliyor. 

EŞİTSİZLİK HAT SAFHADA

Aşı eşitsizliğinin en çarpıcı örnekleri Yemen, Suriye ve Irak'ta görülürken Katar, Bahreyn ve BAE gibi ülkelerin vatandaşları ve ülkelerindeki yabancı işçiler ivedilikle aşılanmaya devam ediyor. Middle East Eye'ın haberine göre nüfusunun yüzde 60'a yakınının aşılanmış olduğu İsrail'de işgal altında yaşayan Filistinlilere doz almadan önce aylarca beklemeleri gerektiği söylendi. 

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Geçen hafta Suriye hükümeti aşıları 'dost bir ülkeden' aldığını açıklarken, Suriye hükümetinin hangi aşıları satın aldığı veya kaç kişinin aşılanmasının planlandığı ise belirsiz. Aynı şekilde Tunus, Irak ve Mısır da Çin'den bağış olarak koronavirüs aşısı aldı. Bağışlanan aşılarla ilgili ise çok az şey bilinmekte. 

Editör: TE Bilisim