Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Alınan bilgilere göre, Esed güçleri ve Rusya, Fırat Kalkanı bölgesindeki Cerablus ilçesinin Hamran bölgesi ile El Bab şehrinin Terhin yerleşim yerini balistik füzelerle vurdu. Yapılan saldırılarda çok sayda petrol tankeri havaya uçtu. Saldırılarda bölgede ikamet eden sivillerin de zarar gördüğü bildirildi. Bölgedeki güvenilir kaynaklar, saldırıda kullanılan balistik füzelerin, rejim güçlerinin kontrolündeki Kuveyris askeri üssünden ateşlendiğini aktardı. Geçtiğimiz hafta da Rusya Hamran bölgesini aynı şekilde vurmuş ve çok sayıda petrol tankeri de patlamıştı.

MSB karşılık verdi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat Kalkanı bölgesine yapılan saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “ Suriye’de Rejim kontrolünde bulunan Halep’teki Kuveyris Havaalanı’dan ateşlenen ÇNRA ve balistik füzeler, kuzeydeki Cerablus ve El Bab ilçelerindeki sivil yerleşim yerleri ile akaryakıt tankerlerinin park noktalarını hedef almıştır. Sivil yaralılar bulunmaktadır. Fırat Kalkanı bölgesine yönelik gerçekleşen ve sivilleri hedef alan atışların başlamasını müteakip atışların durdurulması için RF tarafına bildirimde bulunulmuş, belirlenen hedefler ateş altına alınmıştır. Bölgedeki birliklerimiz ikaz edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir.”

Hedef: Güven ortamını bozmak

Uzun zamandır Esed güçleri ve destekçileri tarafından TSK’nın kontrol ettiği bölgeler hedef alınıyor, Bunun yanında Tel Rifat bölgesinde organize olan PKK/YPG militanları da başta Afrin, Azez, Cerablus olmak üzere sürekli canlı bombalar ve bomba yüklü arabalar ile sivil alanları hedef alıyor. Uzmanlar Rusya, rejim güçleri ve PKK’nın bu saldırılarla “ Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerde oluşturulan güven ortamını bozmak ve halkı göçe zorlamak” olduğu görüşünde. Petrol tankerlerine yapılan saldırılarla ise özellikle Fırat Kalkanı vb. bölgelerin ekonomisine zarar vererek halkı Türkiye’ye karşı kışkırtmak istedikleri değerlendiriliyor. Çünkü petrol satışından elde edilen gelirler bölgenin ekonomisi için önemli faktör konumunda bulunuyor.

Editör: TE Bilisim