Durim Abazi / Özel Haber

Geçtiğimiz sene eylül ayında, Washington’da Kosova ile Sırbistan’ın ekonomik ilişkilerinin ‘normalleşmesini’ öngören bir sözde anlaşma imzalanmıştı. Kosova, her anlaşmadan olduğu gibi bundan da zararlı çıktı. Kosova’nın ‘Sözde’ destekçisi olan Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) bu sefer Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova’yı adeta kumpasa getirdi. Sırbistan’la ilişkileri düzenleyen anlaşmayı imzalamak için ABD’ye giden Kosova delegasyonu bir anda sürpriz bir şekilde Kudüs meselesini kucağında buldu. Kosova ve Sırbistan liderleri, 2020 Eylül ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın da katıldığı törende “İki ülke arasında ekonomik normalleşme” anlaşmasını imzalamıştı. Anlaşma ile Sırbistan, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklarken, Kosova da İsrail’i tanıma kararı alması dikkat çekmişti.

Dış politika ABD kontrolünde

Ülke içinde birlik ve beraberliğin bir türlü sağlanamaması sebebiyle istikrarsızlığın devam ettiği Kosova’da, özellikle ABD’den işaret almadan hükümet bile kurulamıyor. 2014’te de Kosova’da yapılan genel seçimin ardından 6 ay hükümet kurulamamıştı. ABD, sürece müdahale ederek Kosova halkının istemediği bir hükümetin kurulmasını sağlamıştı. Kosova’nın eski başbakanlarından Ramush Haradinaj, daha önce yaptığı bir açıklamada açık bir şekilde, ülkesinin ABD tarafından kontrol edildiğini kabul etmişti.

Balkanlar’ın Kudüs’ü

ABD, ayrıca Kosova ‘Bağımsızlığın’ en büyük garantörü olarak biliniyor. ABD’nin desteği olmadan Kosova’nın ‘bağımsızlığı’ bile söz konusu değil. Bağımsızlık bir yana Sırp faşistlerin de sürekli olarak belirttiği gibi “Kosova Balkanların Kudüs’ü” olur ve savaş hali hiç bitmez. Bu bağlamda Sırbistan, Kosova’yı hiçbir zaman kendinden ayrı bir ülke olarak görmedi. Hatta Belgrad’da Kosova Ofisi bile bulunmaktadır. Sırbistan Kosova'yı işgal etmek için ABD’nin Kosova’ya olan desteğinin kesilmesini bekliyor.

‘Kosova’yı eleştirmekte haksız mıyız?’

Arap ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkeler Kosova Büyükelçiliği’nin Kudüs’te açılmasını şiddetle kınadı. Peki AB başta olmak üzere Kosova’yı kınamakta haklı mı?

Kosova nüfusuna göz atıldığında “Evet haklılar” cevabını vermek mümkün. Çünkü Kosova’nın halkı yüzde 95 Müslüman. Bugün, Kosova’da bir referandum düzenlenirse emin olabiliriz ki en az yüzde 80 Kudüs’te büyükelçilik açılmasına karşı çıkacaktır. Diğer yandan Kosova’ya yeteri kadar destek olmayan söz konusu ülkelerin Kosova’yı eleştirmeye hakkı yok. Öte yandan Vetevendosje Başkan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Glauk Konyufca, AB’den itiraz gelmesi halinde büyükelçilik kararını gözden geçireceklerini belirtmişti.

Kurti hükûmetine müdahale

ABD, Kosova’nın Sırbistan ve Bosna Hersek’e uyguladığı yüzde yüz gümrük vergisini kaldırmasını istemiş aksi durumda yaptırımlarla tehdit etmişti. Kendin Karar Al (Vetevendosje) Hareketi başkanı Albin Kurti liderliğinde kurulan Kosova hükümeti vergiyi kaldırmıştı ancak iki ülkeye karşı mütekabiliyet esasını uygulayınca ABD Kurti hükümetini düşürmüştü.

Editör: TE Bilisim