Türkiye’nin son yıllarda ortaya koyduğu milli savunma sanayii hamlesinde öncelik her ne kadar mevcut sistemlerin millileştirilmesi ekseninde ilerlese de yeni teknolojiler için de son derece değerli bir süreç yürütülüyor.

Bu projelerden biri de TÜBİTAK, ASELSAN, Bilkent Üniversitesi gibi farklı kurumların iş birliğiyle geliştirilen yoğunlaştırılmış enerji silahı IŞIN. Bu tanımlamayla IŞIN için bilim kurgu filmlerinde kullanılan silahlar akla geliyor ve gerçekte de durum pek farklı değil.

Peki bu enerji silahı hangi alanlarda kullanılabilir, neleri etkisiz hale getirebilir? Hem bu soruların yanıtını hem de IŞIN yoğunlaştırılmış enerji silahının getireceği imkan ve kabiliyetlerini Savunma Sanayii Araştırmacısı Yusuf Akbaba anlattı.

DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR

Yusuf Akbaba, IŞIN projesindeki mevcut durum ve hedeflerden bahsetmeden önce söz konusu teknoloji için dünyanın henüz daha başlangıç seviyesinde olduğu bilgisini paylaştı. Bu nedenle ülkemiz de dahil olmak üzere yoğunlaştırılmış enerji silahı alanında çalışan ülkelerin sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Bir hedefe yoğunlaştırılmış bir şekilde yüksek düzeyde enerji vererek onu saf dışı bırakan bir sistemden bahsediyoruz… Dolayısıyla hemen herkesin yabancı olduğu bu teknolojinin biraz daha net anlaşılabilmesi için IŞIN projesinde bazı teknik detayları soruyoruz…

TÜBİTAK BİLGEM'de yürütülen IŞIN yoğunlaştırılmış enerji silahı projesi TSK'nın istekleri ve değişen muharebe sahasının gereksinimleri göz önünde bulundurularak başlamış bir proje” diyen Akbaba, 20 kilovatlık milli lazer silahı IŞIN ile 1,5 kilometre mesafedeki hedeflerin 10 saniye gibi kısa bir sürede tahrip edilebildiğini söyledi.

ALÇAK İRTİFA FÜZELERE KARŞI ETKİLİ OLABİLECEK

Projede ilerleyen süreçte 60 kilovat güce ve 3 kilometre menzile ulaşılmasının hedeflendiğini anlatan Akbaba, “İlerleyen yıllarda daha yüksek güçleri de görebiliriz. Sistem özellikle kara ve deniz platformlarında alçak irtifa hava savunma için kullanılabilecek. Ayrıca mevcut hava savunma sistemlerinin tamamından daha az maliyetli olacak. Sürü drone ve birçok İHA tehdidine karşı etkili şekilde kullanılabilecek. Alçak irtifada füzelere karşı da etkili olabilecek” bilgisini paylaştı.

KAYNAK:  TRT HABER

Editör: TE Bilisim