Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, dün PKK'nın siyasi kolu HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Başsavcı Şahin, “PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri anlaşıldığından kapatılması talep edilmiştir” açıklaması yaptı.

609 sayfalık iddianamede 687 HDP’li için siyasi yasak getirilmesi, HDP’nin mal varlığına tedbir konulması da talep edildi.

AYM'DE GÖRÜLECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin “PKK terör örgütünün eylemlerinin odağı” haline geldiği ve Anayasa’nın 69. maddesi ve Siyasal Partiler Kanunu’nun 103. maddesi çerçevesinde kapatılması talepli iddianamesi dün Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Kapatma davası 15 üyeli AYM’de görülecek. AYM, HDP’nin kapatılan daha önceki partilerin devamı ve terör eylemlerinin odağı haline geldiği sonucuna varırsa, HDP’nin kapatılmasına karar verebilecek.

İddianamede, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve HDP yöneticilerinin açıklamaları, haklarında verilen mahkumiyet kararları, 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve HDP’liler hakkında PKK üyeliğinden, PKK propagandası suçundan hazırlanan fezlekeler ve aldıkları mahkumiyet kararlarının delil olarak gösterildiği öğrenildi.

"AİHM TERÖRÜN KINANMASINI DAHİ YETERLİ GEREKÇE KABUL EDER"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin dün yaptığı yazılı açıklamada, kapatma davasının gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Anayasa’nın 69. maddesinin 6. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası’nın 103. maddesinde, bir siyasi partinin Anayasa’nın 68. maddesinin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir. Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır.”

Editör: TE Bilisim