Zorlu koşullarla boğuşarak gerek aç gerek susuz ama iman dolu kalplerle 18 Mart 1915'te vatanını kurtarmaya çalışan Mehmetçiğin zafer dolu öyküsü ilk günkü gururla hafızalarda yer etmeye devam ediyor. 

TARİH YENİDEN YAZILDI

Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında 1. Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale’nin Gelibolu yarımadası üzerinde 1915 - 1916 yılları arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri dahilinde kazanılan Çanakkale Zaferi, tarihin akışını değiştirdi.

Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'ndeki galibiyetiyle dünya ülkelerinin güç dengeleri yerinden oynamış ve Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücü gözler önüne serilmişti.

DÜŞMAN GEMİLERİNİN HEDEFİNDE ÇANAKKALE VAR

Dönemin gelişmiş deniz kuvvetleri karşısında büyük bir azimle duran Mehmetçik, kanlarının son damlasına kadar savaşmaya hazırdı. 

Çanakkale Savaşı 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak; İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa ve Rusya) ve İttifak Devletleri (Avusturya-Macaristan, Osmanlı Devleti ve İtalya) arasında gerçekleşti. 

İtilaf Devletleri'nin ise amacı, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmekti. Ayrıca Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt ederek Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakma niyetindeydi.

Düşman devletler İttifak Devletleri'ni zayıflatmak hevesiyle ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçti.

Çanakkale ve İstanbul Boğazı'nı almakta kararlı olan düşman kuvvetleri ve Türk askeri 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi'nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Böylelikle düşman bozguna uğratılarak ilk zafer elde edildi.

İMAN GÜCÜYLE HAFİFLEYEN TOP MERMİLERİ

Zaferin en önemli hamlesi ise Çanakkale cephesinde Rumeli Mecidiye Tabyası görev yapan Seyit Onbaşı'ndan geldi. Tarihe adını altın harflerle yazdıran Seyit Onbaşı 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini iman gücüyle sırtlayarak top kundağına yerleştirmeyi başardı. 

Seyit Onbaşı'nın bu hamlesi adeta savaşın seyrini değiştirdi. 

Toplamda üç defa kara çıkartması yapan İtilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmek zorunda kaldı.

KURTULUŞ SAVAŞI MEŞALESİ YAKILDI

Zaferin ardından vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” sözünü haykırdı. Bir milletin kaderini değiştiren Çanakkale'deki kahramanlık destanı, tarihe altın harflerle yazılan bir şeref abidesi oldu. Böylelikle Kurtuluş Savaşı'nın kıvılcımını ateşledi.

Çanakkale Zaferi, Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en büyük temsili olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Çanakkale, sadece bir savaş mücadelesinin adı değil; Türk milletinin düşman askerine karşı gösterdiği hoşgörü ile dünyada savaş ahlakının yeniden yazıldığı bir örnek oldu. 

ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN ÖNEMİ

Çanakkale Savaşı sonuçları ile beraber dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

  • Yenilmez denilen İngiliz ordusu yenilgiye uğratıldı
  • Bu savaşın ardından Kurtuluş Savaşı ile beraber İngiliz emperyalizmi darbe aldı
  • Türklerin eğer isterlerse neler yapabilecekleri tüm dünya tarafından öğrenilmiş oldu
  • Türk halkına çok güçlü bir motivasyon sağladı
  • İngiliz hükümetinin çökmesi ile değişiklik yaşandı
  • Türk tarihinin sonraki zaferleri için önemli bir adım teşkil etti
  • 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin kaybetmediği tek cephedir
  • İstanbul'un işgali gecikmiştir
  • Çarlık Rusya yıkılmış ve bu sayede yeni kurulan Sovyetler Birliği ile Bolşevik dönemi Kurtuluş Savaşı sırasında cephane yardım yapmıştır.

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ 

Öte yandan 18 Mart tarihinde kutsal vatan topraklarını gözlerini bile kırpmadan koruyan Mehmetçiğe minnettarlığımızı ve şükranlarımızı sunmak için 27.06.2002 tarihinde 4768 sayılı kanunla 18 Mart, Şehitler günü olarak kabul edildi.

Editör: TE Bilisim