Yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgınını önemsemeyen tavırlarıyla gündeme gelen Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli'nin dün açıklanan ani ölümü tartışmalara neden oldu.

Kovid-19 tartışmalarının gölgesinde kendisinden yaklaşık 2 haftadır haber alınamayan Magufuli'nin ölümü sadece ülkede değil Afrika ve dünya gündeminde de geniş yer buldu.

Hükümet, Magufuli'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 2 haftadır Darüsselam'daki bir hastanede tedavi gördüğünü belirtirken muhalefet ise Kovid-19 tedbirlerini önemsemeyen Magufuli'nin salgın nedeniyle öldüğünü ileri sürdü.

Siyasilerin ani ölümleri dikkati çekiyor

Devlet Başkanı Magufuli, dün hayatını kaybetti ancak ölüm nedeniyle ilgili tartışmalar devam ediyor. 6 Mart'ta hastaneye kaldırılan Magufuli, 7 Mart'ta taburcu edilmesine rağmen 14 Mart’ta rahatsızlanarak yeniden hastaneye yatırılmıştı. Magufuli'nin uzun süredir medya karşısına çıkmaması muhalefet tarafından sürekli gündeme getiriliyordu.

Öte yandan bazı yayın organları, Magufuli’nin Kovid-19 tedavisi için 10 Mart'ta Kenya’daki bir hastaneye kaldırıldığını ileri sürmüştü. Buna karşın Devlet Başkanı Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, Magufuli'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tartışmaların devam ettiği Tanzanya'da Devlet Başkanlığı Başsekreteri John Kijazi açıklanmayan bir nedenden, Zanzibar Başkan Yardımcısı Seif Sharif Hamad ise 17 Şubat'ta Kovid-19'dan hayatını kaybetmişti.

Magufuli, Kovid-19 aşılarına karşı Tanzanya halkını uyarmıştı

Başkanlığı döneminde Kovid-19 ile ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen 61 yaşındaki Magufuli, aşı olmamaları noktasında halkını uyardı ve ülkesindeki vaka sayılarını uzun bir dönem açıklamadı.

Devlet Başkanı Magufuli, ilk olarak laboratuvara gizlice insan isimleri vererek hayvan, meyve, yağ örnekleri gönderdiğini ve bir papaya ile keçinin sonuçlarının pozitif çıktığını söylemesiyle gündem olmuştu. Halkı yabancı devletlerin ürettiği Kovid-19 aşılarına karşı uyaran Magufuli, 27 Ocak’ta “Eğer beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı, şimdiye kadar AIDS için aşıyı bulmuş olmalıydı." açıklamasını yapmıştı.

20 Şubat'ta ise ülkesinde Kovid-19 salgını olmadığını ileri süren Magufuli, üst düzey isimlerin peş peşe ölmesinin ardından halktan "panik yapmamalarını" ve hastalığı yenebilmek için 3 gün boyunca dua etmelerini istemişti.

Salgına karşı maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi önlemlerin alınmadığı Tanzanya’ya çağrı yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise vaka sayılarının açıklanmasını talep etmişti.

2020’deki seçimlerde Magufuli, oyların yüzde 84'ünü almıştı

Matematik ve kimya alanlarında eğitim alan Magufuli, 1989-1995 döneminde Mwanza Bölgesi'ndeki Nyanza Kooperatif Birliğinde baş kimyager olarak çalıştı. Magufuli, 1995’te Kagera bölgesinde milletvekili seçilmesiyle siyasete başladı ve burada 3 dönem milletvekilliği görevini sürdürdü. Chato eyaletinde 2010’dan itibaren 2 dönem milletvekili seçilen Magufuli, burada İnşaat Bakanı olarak görev yaptı. 2015’te Başkanlık seçimlerini kazanan Magufuli, 28 Ekim 2020’de yapılan seçimlerde oyların yüzde 84'ünü alarak yeniden Başkanlık koltuğuna oturdu.

Devlet Başkanı'nın ölmesi durumunda yerine Devlet Başkanı Yardımcısı'nın geçtiği Tanzanya’da Başkan Yardımcısı Hassan göreve başlayacak. Hassan’ın yemin etmesiyle 1961'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk kez Tanzanya’da bir kadın Devlet Başkanı olacak.

-Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli'nin öldüğü açıklandı!

-Tanzanya'da devlet başkanlığı koltuğuna kimin geçeceği belli oldu

Editör: TE Bilisim