NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin ilk uçuşunun ana aşaması, 18 Mart 2021 Perşembe günü, Mississippi Körfezi St. Louis yakınlarındaki NASA’nın Stennis Uzay Merkezi'nde B-2 Test Standında yapıldı. Dört RS-25 motoru, test sırasında 8 dakika 19 saniyelik tam süre boyunca ateşlendi. Artemis I görevini başlatmak için kritik bir kilometre taşı olan Uzay Fırlatma Sisteminin temel aşama testinin sonuncusu sıcak ateş testi başarıyla sonuçlandı.

NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi program müdürü John Honeycutt, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ay seferleri için kullanılacak roket motorlarının yapılan testlerde istenilen performansı gösterdiğini kaydetti.

Roket motoru, roketin diğer parçaları ve NASA'nın Orion uzay aracıyla birlikte, Artemis programına hazırlık olarak Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne götürülecek. Daha sonra Araç Montaj Binası içindeki mobil fırlatıcıya monte edilecek.

BİR SONRAKİ ADIM MARS

NASA, Yunan Ay tanrıçası "Artemis"in adını verdiği keşif görevi kapsamında 2024'e kadar Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlıyor. 2028'e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak olarak kullanarak Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim