Uluslararası meşruiyete sahip Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid el-Dibeybe, Bingazi’deki toplu mezarlar için başsavcılığa soruşturma talimatı verdi. Açıklamasında katliamların örtbas edilemeyeceğini dile getiren el-Dibeybe, suçluların cezalandırılması konusunda kararlılığını yineledi.

KABİLELER HAFTER'DEN RAHATSIZ

Hükümetin kararlı duruşunun yanı sıra bölge halkı da katliamların bitmesini ve suçluların derhal cezalandırılmasını talep ediyor.

Bu kapsamda Bingazi’de yaşanan insan hakları ihlalleri, bölgedeki kabileler ile darbeci Hafter’i karşı karşıya getirdi. Ayrıca darbeci Hafter'e destek veren kabileler de bu ihlallerden duydukları rahatsızlığı dile getirmeye başladı.

Bingazi'deki silahlı grupların, vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği saldırıları kınayan kabileler, gizli cezaevlerinin ifşa edilmesini ve sorumluların hesap vermesini istiyor. 

KAÇIRILANLARDAN HABER YOK

Öte yandan Berka bölgesinin ileri gelenleri ve gençleri de ilk kez darbeci Hafter'e bağlı militanların Bingazi'den çekilmeleri için çağrıda bulundu. Bingazi'de yaşanan kaosun son bulmasını isteyen el-Avakir kabilesi, kaçırılanların akıbetinin açıklanmasını istiyor. Berka'daki darbeci Hafter'i destekleyen kabileler de benzer açıklamaları yaptı. 

HAFTER İÇİN ÇEMBER DARALIYOR

Kaddafi devrimi ile iç savaşın hakim olduğu ülkede umut tohumları yeşerdi. Libya’nın Türkiye’yi davet etmesinin ardından daha düzenli siyasi ve politik adımların atılmasıyla ülkede yeniden hükümet sistemi hakim olmaya başladı.

Bunun yanı sıra darbeci Hafter de huzuru ve barışı baltalamak için fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. Ancak aldığı yenilgilerle başarısızlığa uğrayan Hafter için çember daralmaya başladı. Çünkü, ülkede gerçekleştirdiği katliamlar sonucu ortaya çıkan toplu mezarlar için soruşturmalar açılmaya başladı.

Editör: TE Bilisim