Emlak Katılım, sektörde bir ilki gerçekleştirerek Katılım Bankacılığına özel bir fon toplama yöntemi olan Özel Fon Hesabı Havuzu üzerinden Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı sukuk ihracını gerçekleştirdi. Söz konusu sukuk ihracı Emlak Katılım’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Emlak Katılım Varlık Kiralama A.Ş. (Emlak VKŞ) üzerinden ihraç edildi. Emlak Katılım, Ortaklığa Dayalı Kira Sertifikasından sağlamış olduğu fonu Özel Fon Hesabı Havuzunda murabaha, leasing, katılma hesabı ve/veya katılım finans prensiplerine uygun yatırım araçlarında değerlendilmesini ve fonun Emlak VKŞ adına profesyonel bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır. Yatırımcılar ise Emlak VKŞ üzerinden  ortaklığa dayalı kira sertifikası satın alarak, Emlak Katılım ile başta anlaşılan 95/5 kar paylaşım oranı üzerinden Özel Fon Hesabı Havuzunun getirisine ortak olacaklar ve vade sonunda ve/veya dönemsel getiri ödeme tarihlerinde Özel Fon Hesabı Havuzuna yansıyan kar başta belirlenen kar paylaşım oranınca yatırımcılarla paylaşılacaktır.  Böylelikle Emlak Katılım, yaklaşık 16 yıl sonra Katılım Bankalarında kullanılan Özel Fon Hesabı Havuzlarını ortaklığa dayalı sukuk ihracı ile tozlu raflardan kaldırarak sektörde tekrardan canlandırmış oluyor.

Ortaklığa ve Risk Paylaşımına Dayalı Sermaye Piyasası Araçlarını Önemsiyoruz

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti. “Bilindiği üzere kira sertifikaları katılım bankaları açısından önemli bir fon toplama aracı. Emlak Katılım olarak Nisan 2020’den itibaren bu zamana kadar yaklaşık 7.6 milyar TL tutarlı 49 adet kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Katılım finansın özüne daha çok yakışan risk paylaşımı ve ortaklık temelli ürünlerin piyasada yer bulmasını ve gelişmesini önemsiyoruz. Bu minvalde 17- 18 Mart tarihlerinde talep toplamasını gerçekleştirdiğimiz 455 gün vadeli, beş dönemsel kar payı ödemeli ve yaklaşık 47 milyon TL tutarlı sukuk ihracı ile Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı sukuk ihracını gerçekleştirdik. Söz konusu ihraç, piyasadaki diğer kira sertifikası ihraçlarından farklı olarak yatırımcılara Emlak Katılım ile emek-sermaye ortaklığı (Mudarebe) kurmalarına fırsat vermektedir.”

Emlak Katılım’ın geçen yıl ihraç ettiği Türkiye’nin ilk getirisi katılma havuzuna referanslı sukuk ihracına ek olarak Ortaklığa Dayalı Sukuk İhracı ile Özel Fon Hesabı Havuzu üzerinden Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı sukuk ihracını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Şubat 2021’de Sermaye Piyasası Kurulundan almış olduğumuz 15 milyar TL tutarlı kira sertifikası ihraç tavanı onayı altında, bankamızın büyümesine ve artan şube ağımıza paralel, bu yıl da ihraçlarımızı artırmaya ve katılım finans prensiplerine uygun sermaye piyasası araçlarını geliştirmeye ve sektörün gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim