Asya piyasaları açılır açılmaz manipülasyon ve dezenformasyona başlayan çeteler, dünyanın en yüksek faizinin uygulandığı Türkiye’den para çıkışı yaşanmasını sağladı. Dövizde yaşanan hareketlilik sonrası dolar 8.36’yı gördü. Operasyonu ifşa eden açıklamalar ateşi düşürünce bu kez devreye sosyal medya taşeronları girdi. Vatandaş, Türkiye’yi savunma, sağlık ve teknoloji başta olmak üzere sanayi alanında uçuşa geçiren yatırımların düşmanı olan yüksek faize ‘dur’ denilmesini istiyor.

İstanbul Sözleşmesi Batı'yı zıplattı

Türkiye geçen haftayı ABD’den Avrupa Birliği ülkelerine kadar Batı’yı zıplatan İstanbul Sözleşmesi’ni fesih kararıyla kapattı. Hafta sonu Türkiye ve dünya medyasında bir numaralı gündem aileyi hedef alan İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı oldu.

Operasyon Deşifre oldu

Pazartesi gecesi Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte Merkez Bankası’nda yaşanan başkan değişikliğini bahane eden TL’ye karşı operasyonun düğmesine basıldı. Günün ilk saatlerinde dolar, TL karşısında 8,36’ya kadar yükseldi.

Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişikliği Batı medyasında da geniş yankı buldu. Özellikle İngiliz medyasında yer alan analizlerin “tehdit” mesajı içermesi dikkat çekti. Financial Times (FT) “Merkez Bankası’nın başına daha düşük faiz oranları için lobi yapan bir akademisyen getirildi” ifadeleriyle Merkez Bankası’nın yeni başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun faiz karşıtlığına dikkat çekti.

FT, “Erdoğan’ın hamlesi, faiz indirimlerine neden olacak. Türkiye’nin enflasyon sorununu daha da kötüleştirecek” yorumunda bulundu. Gazetenin görüşüne başvurduğu Yatırım Uzmanı Timothy Ash’in sosyal medyadaki paylaşımları, Türkiye’ye yönelik operasyonun şifrelerini verdi.

Kavcıoğlu’nun piyasalar tarafından cezalandırılacağını” öne süren Ash, Kavcıoğlu’nun, eski başkan Naci Ağbal’dan daha fazla faiz artırımı yapmak zorunda bırakılacağını’ yazdı.

Elvan tansiyonu düşürdü

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yaşanan bu hareketlilik sonrası yaptığı açıklamada, “Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak. Liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek” dedi. Bakanı Elvan’dan gelen ‘serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceği’ açıklamasıyla birlikte Dolar/TL, 7,72’lere çekilirken, Euro/TL ise 9,25’e kadar indi.

‘Öncelik fiyat istikrarı’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisinin, 19 yıldır piyasa kurallarını hiç taviz vermeden uyguladığını, iç ve dış şokların yoğunlaştığı dönemlerde dahi sermaye hareketlerinin liberalizasyonunu sağladığını belirtti.

Canikli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin, fiyat istikrarının sağlanması olduğunu, bugüne kadar görev yapan tüm Merkez Bankası başkanlarının kanunla verilen fiyat istikrarının sağlanması hedefine sadık kaldıklarını belirtti.

Nurettin Canikli, “Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen herhangi birisinin bu hedefin dışına çıkması mümkün değildir, eşyanın tabiatına aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu. Canikli, “Merkez Bankası başkanını değiştirmesi piyasalara meydan okumak değildir. Sadece ekonominin kaynaklarının ve para politikası araçlarının verimli ve etkili kullanılması gerektiği hassasiyetini yansıtır” ifadelerini kullandı.

Çığırtkanlar meydana çıktı

Doların haftaya yükselişle başlamasını fırsat bilen muhalefet ise “Battık” senaryoları üretti. İYİ Parti Başkan Vekili İbrahim Özkan da doların yükselişine kayıtsız kalmadı. Özkan, “An itibariyla piyasalar kapalı olmasına rağmen USD TL karşısında %15 değer kazanarak 8.40 TL seviyesine çıktı! Bir başka deyişle TL %15 değer kaybetti!” dedi. Doların yükselişine yönelik bir tepki de HDP’li vekil Garo Paylan’dan geldi. Paylan, “Dolar/TL Asya piyasalarında 8,20 TL’den işlem görüyor. Tek adamın yeni Merkez Bankası darbesi büyük sarsıntı yaratacak. Bedelini yine işsizlikle ve zamlarla vatandaş ödeyecek” dedi.

Editör: TE Bilisim