Durim Abazi / Özel Haber

Kosova’da, 14 Şubat’ta yapılan erken genel seçimi kazanan Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje -VV), hükümet kurmayı başardı. Albin Kurti, 120 sandalyeli Kosova Meclisi’nde yapılan oylamada 67 oy alarak yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.

Kurti’nin kurduğu hükümette en dikkat çeken isimler, Sağlık Bakanı Arben Vitia ve Adalet Bakanı Albulena Haxhiu oldu. Vitia, pandemi sürecindeki iyi performansı ile öne çıkmıştı. Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Başkanı Fikrim Damka da yeni hükümette Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak seçildi.

Reform vurgusu dikkat çekti

Kurti, “İşsizliği azaltmak, koronavirüs salgını, organize suç örgütleri ve yolsuzlukla mücadele” gibi birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalacak. Ekonomiyi yeniden canlandırmak için adımlar atması beklenen Kurti’nin dış politikadaki en zor sınavı ise Kosova-Sırbistan diyaloğu olarak öne çıkıyor. Güven oylamasının ardından Meclis’te bir de konuşma yapan Albin Kurti, ‘Adalet, sağlık, eğitim ve ekonomi’ konularında iyi hazırlanmış bir reforma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Salgınla mücadeleye öncelik vereceklerini de belirten Kurti, aşılama faaliyetlerinin de hız kazanacağını söyledi.

NATO’ya üyelik mesajı

Dış politikada ise önceliğin NATO üyeliği olduğuna vurgu yapan Kurti, “Kosova’nın NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin bir parçası olması için yorulmadan çalışacağız. AB entegrasyonuna giden yol zorlu olabilir, ancak Kosova için alternatifi yok. Komşuluk ilişkilerimizi mütekabiliyet ve iyi komşuluk temelinde ilerleteceğiz. Sırbistan ile diyalog yoluyla çözülmesi gereken açık sorunlarımız var. Bu diyalogun önceliği, kayıp kişilerin kaderini çözmektir. 1640 kayıp kişimiz var. Sırbistan bu suçtan dolayı kimseye ceza vermedi. Bu alanda ilerleme yoksa başka bir alanda ilerleme kaydedilemez” diye konutu.

Geçici Cumhurbaşkanı Konjufca

Öte yandan, Meclis Başkanı seçilen Glauk Konjufca, anayasa gereği olarak Kosova Cumhurbaşkanlığı görevini de üstlendi. Konjufca, yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar bu görevde olması bekleniyor. Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kasım 2020’de Lahey’deki Kosova Özel Savcılığı’nın hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine istifa etmiş, cumhurbaşkanlığı görevini de bir önceki dönemin Meclis Başkanı Vjosa Osmani yürütmüştü.

Editör: TE Bilisim