İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

' Türkiye’de Okul Öncesi Din ve Ahlak Eğitimi’ başlıklı raporda, okul öncesi eğitimle ilgili genel anlamdaki gelişmeler incelendikten sonra dünyadaki okul öncesi din ve ahlak eğitimine yönelik ülke örnekleri, eğitim yaklaşımları ortaya konuldu. Raporda Türkiye’de okul öncesi din eğitimine yönelik olumsuz algının oluşmasıyla ilgili görüşler bilimsel açıdan değerlendirildi.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, EBSAM tarafından hazırlanan rapora ilişkin, “Ülkemizde ilk ve ortaöğretimde din eğitimi ve öğretimi alanında önemli mesafeler alınmasına rağmen aynı şeyi erken çocukluk din ve ahlak eğitimi için söylemek mümkün değildir. Çünkü okul öncesi eğitim programlarında dinî ve ahlaki gelişime yönelik bir içerik bulunmamaktadır” dedi.

DİN VE AHLAK EĞİTİMİ SİSTEMİ

Yalçın, raporun sonuç bölümünde yer alan okul öncesi din ve ahlak eğitimi politikalarına yönelik üç model önerisini ise şu şekilde anlattı: Bu rapor okul öncesi din ve ahlak eğitimini farklı açılardan ele alan içeriği bizlere Türkiye’de okul öncesi eğitime dinî ve ahlaki gelişime yönelik bir boyut eklemenin imkân dâhilinde olduğunu göstermektedir. Bu modellerin ilki, ‘Din ve Ahlak Eğitimi’ modelidir. Bu modelde, uzun yıllardır ilk ve ortaöğretimde uygulanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müstakil bir ders olarak okul öncesi eğitimin bir parçası hâline getirilebilir.

İkinci önerinin ‘Çoğulcu/Tercihli Din ve Ahlak Eğitimi’ modeli olduğunu belirten Yalçın, bu modelin eğitim kurumlarına iki seçenek sunduğuna dikkati çekti. Seçeneklerden ilkinin ‘okul öncesi ahlak eğitimi’ olduğunu vurguladı.

Yalçın, “Bu derste çocuklara dinî referansı önceleyen bir ahlak eğitimi önerilmektedir. İkinci seçenek ise ‘okul öncesi din/İslam eğitimi’ modelidir. Burada İslam dini ve değerleri öğretisinin eğitim konusu yapılması esastır. Şüphesiz soyut dinî konular okul öncesi dönemin gelişim seviyesine uyarlanarak ve/veya daha somut konular bu konuda geliştirilen pedagojik yaklaşımlardan yararlanarak öğretim konusu yapılacaktır. Bu modele göre okul öncesi ahlak eğitimi seçeneğinin resmî okul öncesi eğitim kurumlarında ve isteyen özel okullarda uygulanması önerilmektedir” diye konuştu.

Değerler eğitimi
Üçüncü model ve son modelin ise ‘Değerler Eğitimi’ olduğunun altını çizen Yalçın, “Mevcut okul öncesi eğitim programında ilk ve ortaöğretimle kıyaslandığı takdirde değerler eğitimine özel bir atıfta bulunulmadığı anlaşılmaktadır. Değerler eğitimi modeli ile okul öncesi programın içerisinde değerler eğitimine ayrı bir alan olarak yer verilmesi önerilmektedir. Böylelikle okul öncesi pedagojisine uygun bir şekilde hangi değerlerin öncelikli olarak eğitim konusu yapılacağı ve değerler gerekçelendirilirken kullanılacak referanslar konusu açıklığa kavuşmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim