Bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için, taze çekilmiş kahve ve kahvenin güzel pişmesini sağlamak için bakır cezve olmalıdır.

Cezveye, her fincan için 2,5 çay kaşığı kahveden konulur. Üzerine soğuk ya da dışarıdan içme suyu eklenir. Şekerli yapılacaksa şeker de atılıp ocağın üzerine konulmadan önce birbirleriyle iyice karışana kadar karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra ocağa konulur ve pişene kadar içine kaşık sokulmaz. Sokulduğu takdir de köpüğü dağılacaktır. Kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Böylece kahve daha güzel pişecektir. Pişen kahve köpürmeye başladığı zaman ocaktan alınıp fincanlara konulur. Ya da önce çay kaşığı ile üzerinden köpükleri fincana alınıp daha sonra kahve fincanlara boşaltılır. Bol köpüklü Türk kahvesi hazırdır. Yanına su ve varsa çikolata ya da lokum konularak servis edilir.

Türk Kahvesi Makinede Nasıl Yapılır

Makinede Türk Kahvesi yapmak ocakta kahve yapımına göre daha çabuk olmaktadır. Makinemizi alıp içine önce kahveyi sonra fincan ölçeğinde içme suyunu kullanılıyorsa şeker de atılıp karıştırılır. Sonra makine prize takılarak kahvenin pişmesi beklenir. Biraz kaynayıp köpüklenmeye başlayınca köpükleri kaşık yardımıyla fincana alınıp pişirmeye devam edilir. İyice kaynayınca alıp fincana dökülür.

Köpükleri oluşunca almamızın sebebi, ocakta olduğundan daha fazla ısıya maruz kaldığı için köpürme sırasında köpükler yok olabilmektedir. Bu yüzden tam kaynamaya başlamadan köpükler alınmalıdır.

Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Sütlü Türk kahvesi yaparken su yerine süt kullanılır. Cezveye fincan ölçüsünde süt konur. Kahve ve şeker de eklenerek karıştırılır ve ocağa konulur. Kısık ateşte pişmesi gerekir. Ocağın altı kısılır. Kaynamayan başlayan Türk Kahvesi üzerinde oluşan köpükler fincana alınır ve pişirilmeye devam edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra fincanlara pay edilerek yanında su ve çikolatayla servis edilir.

Türk Kahvesi Nasıl Üretilir?

  • Türk kahvesi üretilene kadar kahvenin geçtiği üretilene kadar geçtiği aşamalar şunlardır:
  • Kahve ağaçlarındaki meyveler kiraz şekline dönüştüğü zaman elle ya da toplama aracı ile toplanır.
  • 2 tip kahve işleme yöntemi vardır. Yaş işleme metodu ve kuru işleme metodudur.
  • Yaş işleme metodun da toplanan kahveler büyük bir havuza alınarak kurtlanmış, içi boş kahveler havuzun üstüne çıkar ve toplanırlar. Sağlam kahve çekirdekleri kabuklarından arındırılmak üzere makinelere gönderilir. Kabuklarından ayrılan kahve çekirdeğinin üzerinde sümüksü bir yapı bulunur ve ayrılması için yine büyükçe bir havuzun içinde fermente olur. Sümüksü yapıdan ayrılan çekirdekler düz geniş bir alana serilerek güneş ışığında kurumaya bırakılırlar.  1-2 hafta içinde kuruyan çekirdekler, büyüklüklerine göre ayrılarak çuvallanır.
  • Kuru işleme metodun da ise, kahve meyveleri el işçiliği ile toplanır. Düz, geniş zemine serilerek güneş ışığında kurutulmaya bırakılır. 2 hafta sonra kuruyan çekirdekler dış kabuğundan ayrılmak üzere makinelere gönderilir. Kabuklarından çıkan kahveler tekrar düz, geniş zemine serilerek kurutulur. 1-2 hafta sonra kuruyan kahve çekirdekleri boyutlarına göre ayrılarak çuvallanır.
  • Kahve çekirdeklerinin çuvallanıp gönderilecekleri yerlere gittiği zaman kavrulmaktadır. Bu da büyük kavurma makineleri ile olmaktadır. Kavrulan kahve çekirdekleri çekilerek Türk kahvesi yapılması için hazırdır.

Uzun ve zorlu işlemden geçen kahve üretimi Türk kahvesi olması yolundaki işlemleri bunlardır.

Türk Kahvesi Nerede Yetişir?

Kahvesinin yetiştiği yerler genellikle tropikal iklime sahip ekvatoral bölgelerdir. Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya, Etiyopya, Honduras, Hindistan, Uganda, Meksika, Guatemala kahve ağacı yetişen ve dışarıya kahve satan ülkelerdir.  

Bu yerlerde fazla yağışın sona erdiği zamanlarda kahve ağaçları çiçek açarak meyve vermeye başlamaktadır. Üzüm salkımları haline gelen kahve ağacı meyveleri kısa sürede toplanmalıdır. Aksi halde çekirdekler kuruyarak kullanılmaz hale gelir. Süreç bu şeklide devam ederek arkadaş buluşmalarımızda önümüze gelen Türk kahvesine dönüşür.

 

Editör: TE Bilisim