Emekli olabilmek için öncelikle başvuru için talep görülen evrak ve belgelerin temin edilmesi gerekir. Bununla birlikte emeklilik işlemleri için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip yaş ve ne kadar prim ödediğinizi belirtmeniz gerekir. Emeklilik işlemlerinde başvurusu olumlu gelen kişilere “emekli olur” yazısı iletilir. Bu yazıyı sigortalı olarak çalıştığınız işyerinin İnsan Kaynakları bölümüne vermeniz gerekir. İşyerinden çıkış belgesini ve Tahsis Talep Ve Beyan Taahhüt Belgesi’ni alıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na yeniden gidip belgeleri teslim etmeniz gerekir.

Emeklilik İşlemlerinde Yaş Neden Önemli?

Bir kişinin prim gün sayılarını tamamlamasına ve çalışmamasına rağmen emekli olabilmesi için yaş koşulunu yeterine getirmesi gerekir. Yaş şartını yerine getirenler Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “emekli olur” belgesini almalıdır. Tahsis Talep Ve Beyan Taahhüt Belgesini doğru bir şekilde doldurup kuruma teslim etmeniz gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda emeklilik başvurusu için bütün işlemleri yaptıktan sonra Tahsis numarasının yer aldığı bir kartı almanız gerekecektir.

Emeklilik İşlemleri İnternetten Nasıl Yapılır?

Aşağıda online olarak emeklilik işlemlerinin yapılma aşamaları tek tek verilmektedir:

  • Öncelikle “turkiye.gov.tr” adresine giriş yapmanız gerekir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” indirilip eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  • Forma ulaşmak için öncelikle kimlik doğrulama işleminin yapılması gerekir. Bunun için de T.C. kimlik numarası ve e- devlet şifresinin yazılması gerekir. E-devlet şifresi olmayanlar PTT şubelerine gidip şifreyi alabilirler.
  • “Yeni Başvuru” sekmesine tıklamanız gerekir.
  • Ardından tahsis talep türünün ne olduğunu belirlemelisiniz.
  • Daha sonra “İlerle” butonuna basın.
  • Bu sayede emeklilik başvuru işlemleri online olarak tamamlanmış olur.

Emeklilik İşlemleri Süresi Kaç Gün?

Emeklilik başvuru işlemleri sigorta birimlerine ve emeklilik türüne göre değişkenlikler gösterir. Bir tek sigorta biriminde çalışmayıp ekstradan başka birimlerde çalışmanız durumunda başvuru işlemleriniz bir aydan daha fazla sürede tamamlanmış olur. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi illerde çok fazla nüfusun olmasından dolayı işlemlerin zamanı gitgide uzar. Yaklaşık olarak emeklilik işlemleri 1 ya da 3 ay içerisinde onaylanmış olur ve emeklilik maaşları hesaplara aktarılır.

Emeklilik İşlemlerinde Maaşlar Ne Zaman Alınır?

Emeklilik işlemlerinden sonra alınacak maaşların zamanı sigorta birimlerine göre farklılık gösterir. Örneğin; SSK sigorta biriminden emekli olacak kişiler başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra ay başı emekli maaşlarını alabilecektir. BAĞKUR’dan emekli olacaklar ise başvuru işlemlerinden bir ay sonra ay başı emekli maaşlarını anlaşmalı olan bankalardan ya da PTT şubelerinden alabilecektir. Temmuz ayında başvuru yapılması durumunda Ağustos ayının başında emekli maaşı alınabilir. Emekli sandığına bağlı olanlar ise işyerinden ayrıldıkları tarihten sonra ay başı emekli maaşlarını alabilecektir. Emekli maaşlarını alabilmeleri için emekli sevk onaylarının yapılmış olması gerekir.

Emeklilik işlemlerinin sorgulanmasını online olarak yapabilmeniz mümkündür. İlk olarak “turkiye.gov.tr adresine giriş yapıp kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazmanız gerekir. Daha sonra emeklilik başvuru yılını tercih edip “Sorgula” butonuna basmanız gerekir. Ekrana otomatik bir şekilde emekli başvurunuz hakkında detaylar gelmiş olacaktır.

SGK ile de emeklilik başvuru sorgulaması yapılabilir. Bunun için “sgk.gov.tr” adresine giriş yapmanız gerekir. Ardından ekranda yer alan sayfaya T.C. kimlik numarası ve sigortalı olarak işe başlama tarihini yazmanız gerekir. İstenilen bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulmasından sonra “Evrak Ara” sekmesine gidin. Bu sayede emeklilik başvurusu ile ilgili tüm ayrıntılar ekrana yansıyacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na T.C. kimlik belgeniz ile birlikte gidip yetkili kişilerden emeklilik işlemleri ile ilgili bilgiler elde edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim