Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Rus Dışişleri Bakın Sergei Lavrov geçtiğimiz salı günü ortak bir bildiri yayınladı. Brüksel'deki NATO zirvesinde görüşen iki mevkidaşyayınladıkları ortak bildiride ''Küresel siyasi çalkantının arttığı bir dönemde, BM Güvenlik Konseyi'nin yapacağı zirve, insanlığın ortak sorunlarını çözmelidir.” dedi. 

AVRUPA'DA ''ORMAN KANUNU''

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Batı'nın yaptırımlarının ''orman kanunu'' olduğunu söyleyerek sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: ''Ülkeler, her türlü tek taraflı yaptırıma karşı koymak için birlikte hareket etmelidir. Avrupa'nın yaptırımları uluslararası toplum tarafından da desteklenmeyecektir.''

İnsan hakları konularının siyasallaştırmasını kabul etmeyenÇin Dışişleri Bakanı Yi, diğer ülkelerin iç işlerine karışılmasını reddettiğini dile getirdi.  Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Yi'nin açıklamalarına karşılık Çin'i Rusya'nın dostu olarak nitelendirdi. Avrupa'nın yaptırımlarına devam ederse Çin ile ilişkilerin daha hızlı ilerleyeceğini vurguladı. 

NATO ZİRVESİNDE NE OLMUŞTU?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO dayanışmasının, Çin ve Rusya’ya karşı koymanın en iyi yololduğunu söyleyerek “Birlikte durduğumuz sürece, hem yükselen bir Çin hem de iddialı ve saldırgan bir Rusya ile başa çıkabiliriz” değerlendirmesinde bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da “Tamamen katılıyorum” diyerek Stoltenberg'i desteklediğini açıklamıştı. 

Almanya'nın ABD'nin yaptırımlarını kullanarak Rusya ile Kuzey Akım 2 adlı bir doğal gaz boru hattı inşa etmesinin de konuşulduğu NATO zirvesinde Blinken, Almanya'yı boru hattı inşasını durdurma uyarısında bulunmuştu.

Avrupa Birliği, Çin'in Doğu Türkistan’daki Müslümanlara yönelik ağır insan hakları ihlalleri ve Rusya'nın LGBTİ karşı tutumu gerekçesiyle Çinli ve Rus yetkilileri kara listeye aldığını duyurmuştu. 

Editör: TE Bilisim