Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Son 2 yılda 4 kez sandık kurulan İsrail’de salı günü yapılan seçim sonucu kimseyi tatmin etmedi. Seçim akşamı zafer ilan eden Başbakan Binyamin Netanyahu’nun süngüsü sandıklar açıldıkça düştü. Ortak Arap Listesi blokundan ayrılarak tek başına seçimlere giren Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi’nin yüzde 3,25’lik seçim barajını geçmesi tüm dengeleri bozdu.

KOALİSYON İHTİMALİ SIFIR!

Netanyahu’ya destek vermesi beklenen sağ partilerin sandalye sayısı 59’da kalarak koalisyon hükümetini kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Ortak özellikleri Netanyahu karşıtlığı olan blokun sandalye sayısı ise 57 oldu. Bu durum da İsrail’de hükümet kurmanın anahtarı 4 milletvekili çıkaran Mansur Abbas liderlindeki RAM’ın elinde bulunuyor. RAM lideri Mansur Abbas yaptığı açıklamada her iki bloka da eşit mesafede durduğunu, hükümet kurmak isteyenlerle müzakereye açık olduklarını duyurdu. Mansur daha önce yaptığı bir açıklamada, İsrail vatandaşı Arapların ihtiyaçlarını karşılamak için Netanyahu ile çalışmaya açık olduğunu söylemişti. Netanyahu da RAM ile ortaklık ihtimalini dışlamadığını duyurdu.

HEM NETANYAHU YANLISI HEM DE KARŞITI!

RAM’ın iktidar ortağı olma ihtimali ülkede yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Times of İsrael yazarı Joseph Krauss, yazdığı analizde hem Netanyahu yanlısı hem de karşıtı blokların, hükümet kurmak için Mansur Abbas desteğine ihtiyaç duyacağını vurguladı. Krauss’un “Abbas, krallığın anahtarlarını elinde tutuyor gibi görünüyor” ifadeleri İsrail’de yaşanan kaosu gözler önüne serdi. Abbas’ın diğer Arap liderlerin aksine Likud veya diğer sağcı partilerle çalışmayı reddetmediğine vurgu yapan Krauss, Abbas’ın Arap toplumlarında konut, altyapı ve kanun yaptırımlarına daha fazla kamu yatırımı karşılığında Netanyahu hükümetine dışarıdan destek verebileceğine işaret etti.

‘UZLAŞMACI BİR TUTUMU VAR’

Analizinde Abbas’ın siyasi çizgisini de aktaran Krauss, Abbas’ın İslami Hareket geleneğinden geldiğini fakat 1990’larda buradan ayrıldığını söyledi. İslami Hareket’in kuzey kolu olarak tanımladığı Şeyh Raid Salah’ın İsrail siyasetini reddettiğini belirten Krauss, Abbas’ın ise aksi bir pozisyon aldığını, çatışma yerine uzlaşmayı tercih ettiğini ve sol görüşlü Arap partileri içerisinde yer aldığını vurguladı. Krauss’un analizinde belirttiği “İsrail Başbakanını bir Arap’ın belirleme” ihtimali ülkedeki Siyonist temsilcileri ayağa kaldırdı. Likud’dan Sağlık Bakan Yardımcısı Yoav Kisch, “Abbas, kesinlikle hükümetin bir parçası olmayacak. Sağ partiler 61’i bulamazsa 5’inci seçimlere gidiyoruz” dedi. Dini Siyonizm Partisi Başkanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamada, Yamina Partisi’nin durumu ise belirsizliğini koruyor. Partinin lideri Naftali Bennett’e “koalisyona destek vermemesi” yönünde çağrı yaptı.

HÜKÛMET KURULMA İHTİMALİ YOK GİBİ

Öte yandan Mansur Abbas’la ortaklık ihtimaline sıcak yaklaşanlar da var. Başbakan Netanyahu, ortaklık fikrini dışlamadığını açıklamıştı. Bunun yanı sıra, Ultra Ortodoks Şas Partisi mensubu Maliye Bakan Yardımcısı Yitzhak Cohen ise RAM’ın muazzam bir cesaret örneği sergilediğini söyledi. Yerleşim Birimleri Bakanı Tzachi Hanegbi ise, Mansur Abbas ile ortaklığın potansiyel bir olasılık olduğunu söyledi. İsrail sağının Arap ve Müslüman düşmanlığı göz önüne alındığında Mansur Abbas’ın Netanyahu liderliğinde kurulacak bir blokun içinde yer alması pek mümkün görünmüyor. Diğer yandan, tek ortak özelliği Netanyahu karşıtlığı olan blokun da bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim