Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından düzenlenen basın toplantısında başta terörle mücadele olmak üzere son gelişmelerle ilgili ayrıntılar paylaşıldı. Binbaşı Pınar Kara tarafından yapılan açıklamada 1 Mart'tan bu yana 231 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. 

''231 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ''

Bakanlık Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği'nde görevli Hava Muharebe Binbaşı Pınar Kara, basın bilgilendirme toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu:

''1 Mart’tan bu yana yurt içinde ve sınır ötesinde 231 terörist etkisiz hâle getirildi. Suriye Harekât Alanlarında DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere Mart ayı içerisinde 183 terörist, komandolar tarafından etkisiz hâle getirildi. Mart ayı içerisinde, hudutlarda yasa dışı yollarla geçmeye çalışan toplam 5 bin 867 şahıs yakalanmış, 19 bin 722 şahıs ise hududu geçemeden engellendi. Bu şahıslar arasında 5’i FETÖ olmak üzere toplam 15 terör örgütü mensubu yakalandı.''

FETÖ İLE MÜCADELE

Binbaşı Pınar Kara Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine değinerek ''15 Temmuz 2016’dan itibaren 21 bin 494 personel ihraç edildi, 3 bin 173 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir. 1 Ocak 25 Mart 2021 tarihleri arasında; 712 personel kamu görevinden çıkarılmış, 101 emekli personelin rütbesi geri alınmış, 44 personel göreve iade edilmiştir, 3 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir. 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra personel destekleme oranlarında meydana gelen azalma nedeniyle o dönemden itibaren 113.430 personel temin edilmiştir.'' bilgilerini paylaştı. 

İDLİB'DEKİ SALDIRILARA KINAMA

Türkiye'nin Suriye'deki mazlumları her daim gözeteceğini söyleyen Binbaşı Pınar Kara,   çocuk, kadın, yaşlı demeden masum sivillere yönelik insanlık dışı ve canice saldıranları şiddetle ve esefle kınadığını belirtti. Pınar Kara Suriye'de hastanelerin bile vurulduğuna dikkat çekerek dünyaya bu insanlık suçuna sessiz kalmama çağrısında bulundu.

RUSYA İLE YENİDEN ORTAK DEVRİYE YAPILACAK

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan güvenlik kaynakları Türkiye'nin Suriye'de Rusya ile yeniden ortak devriyeler yapacağı bilgisini kaydetti. Rusya kontrolündeki bölgelerden Suriye'nin kuzeyindeki güvenli alanlara yapılan saldırılarla ilgili Rusya'ya bildirimde bulunulduğunu belirten kaynaklar, "Dönem dönem istenmeyen olaylar yaşanıyor. Biz mutabakat kapsamında üzerimize düşen tedbirleri alıyoruz. Milli Savunma Bakanımız ile Rusya Savunma Bakanı arasında dün bir telefon görüşmesi yapıldı. Görüşmede Suriye sahasında yeni tedbirlerin alınması için mutabakata vardık" dedi. 

Suriye'nin kuzeyinde son dönemde artan saldırılara ilişkin soru üzerine kaynaklar, "Özellikle Suriye'nin kuzeyi çok aktörlü, çok faktörlü bir alan. Burada dönem dönem değişik saiklerle istenmeyen olaylar yaşanıyor. Biz Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak hem kendi harekat alanlarımızda hem de mutabakatlarla belirlenen yükümlülükler kapsamındaki bölgede güven ve huzurun tesisi ve idamesi izin üzerimize düşen her türlü tedbiri alıyoruz, bundan sonra da almaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA KIRMIZI HAT İDDİASI

Doğu Akdeniz ve Ege'deki krizlerle ilgili, Türkiye ile Yunanistan arasında, sürekli iletişim halinde olmak için "direkt hat" (kırmızı hat) uygulaması ile ilgili sorulan sorulara kaynaklar, "Bu konuda çalışma var ancak, fiiliyata henüz geçmedi" yanıtı verdi.

Editör: TE Bilisim