Avustralya Parlamentosu Doğu Türkistan’da Müslüman azınlığa karşı ihlal edilen insan haklarını ''soykırım'' olarak değerlendiren bir önerge hazırladı. Avustralya'daki tüm büyük partilerin üyelerinden destek alan önergede Avustralya Parlamentosu, Birleşmiş Milletleri, Çin'in ''mesleki eğitim merkezleri olarak nitelendirdiği hapislerde bir milyondan fazla Uygur Türkünü tutuklamasını soruşturmaya çağırdı. 

''İNSAN ONURUNUN GELECEĞİ İLE İLGİLİ''

Avustralya'nın iktidardaki Liberal Partisi üyesi Kevin Andrews, Parlamentoda bir konuşma yaparak dünyadaki insan haklarının en korkunç ve sistematik istismarının Sincan'da meydana geldiğini söyledi. Andrews, bölgedeki zorla çalıştırma programlarının, kitlesel tutuklamaların ve kitlesel kısırlaştırmaların insan haklarını ihlal ettiğini ifade etti. 

İşçi Partisi üyesi Anne Stanley ise Avustralya'da 3 binden fazla yaşayan Uygur Türkünün çaresiz ve endişeli olduğuna dikkat çekerek Doğu Türkistan'da en az 1 milyon masum sivilin sebepsiz yere hapsedildiğini dile getirdi. Stanley ''Bu olağan sağ-sol kavgasının ötesinde; bu, temel insan onuru ve tüm Uygur nüfusunun geleceği ile ilgili'' dedi.

Önerge geçtiğimiz pazartesi yayınlansa da yalnızca Avustralya Parlamentosu değil, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hollanda ve Kanada da Çin'in Doğu Türkistan'daki eylemlerini soykırım olarak kabul ediyor. 

İNGİLTERE HESAP SORACAK

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine karşı insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkili için yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Raab, Uygur kültürünün ve dilinin sistematik olarak ayrımcılığa uğraması gibi Uygur Türklerine etnik operasyonların yapıldığını savundu. Dışişleri Bakanı Raab, bölgedeki insan hakları ihlallerinden ötürü uluslararası toplumun Çin hükümetine ''bu yaşananlara göz yumulamayacağı'' yönünde açık mesaj vereceğini kaydetti. Raab, insan hakları ihlalleri sorumlularından hesap sormak amacıyla ortaklarla beraber hareket edeceklerini bildirdi. 

AB, ABD VE KANADA DA YAPTIRIM UYGULAYACAK

AB, ABD ve İngiltere'nin ardından Kanada da Uygur Türklerine karşı 'ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri' nedeniyle Çin'i suçlayarak, 4 Çinli yetkiliye ve 2 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

Donald Trump liderliğindeki eski ABD yönetimi, Çin’in Uygurlara yönelik faaliyetlerini, "soykırım ve insanlığa karşı suç" olarak gördüklerini belirtmişti.

Editör: TE Bilisim