Sürüntü testi yapılırken kişilerin ağız ve burunlarına ucu tırtıklı uzun bir çubuk sokularak yapılır. Önce ağız açılarak boğaza kadar indirilir. Sonra aynı buçuk burun deliğinden boğaza kadar indirilerek sürüntü örnekleri alınır. Bu şekilde de sürüntü testi yapılmış olmaktadır.

SÜRÜNTÜ TESTİ SONUÇ SÜRESİ NE KADARDIR? 

Sürüntü testi sonucunun çıkma süresi 6 8 saat kadar kısa bir sürede çıkabildiği gibi ortama 24 saat içerisinde çıkmaktadır. En geç test yapıldığı günden başlayarak 3 gün içerisinde çıkmaktadır.

SÜRÜNTÜ TESTİ GÜVENİLİR Mİ? 

Sürüntü testinin doğruluğu, yapılan işlemin doğru yöntemler kullanılarak yapıldığı ve doğru zamanda yapılıp işlem sonucu uygun şartlarda yerine getirildiği zaman güvenilir sonuçlar doğurmaktadır. Genel olarak tüm bu süreçlere uyulduğu için güvenilirdir.

SÜRÜNTÜ TESTİNİN YAPILMASI İÇİN HANGİ BELİRTİLERİN OLMASI LAZIM?

Sürüntü testi yaptırmak için kişinin belirli şikayetleri olması ya da covid hastası biri ile temas etmiş olması gerekir. Covid hastası ile temas eden kişi sağlık kuruluşlarına giderek covid hastası ile temaslı olduğunu söylediği zaman test yapılmaktadır.

Kuru öksürük, ateş ve yorgunluk gibi ağır semptomlar görülüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek semptomların söylendiği takdirde sürüntü testi yapılmaktadır.

Hiçbir semptomunuz yok ise ve hasta biriyle temas edilmemişse gerek yoktur. Sağlık kuruluşları da meşgul edilmemelidir.

SÜRÜNTÜ TESTİ POZİTİF ÇIKARSA NE YAPILMALIDIR?

Sürüntü testinin pozitif çıktığı durumlarda hasta kişi evinden 14 gün boyunca çıkmamalıdır. Hastalık teşhisi konulmadan kısa süre önce kiminle temas ettiyse onlara haber vermelidir. Çünkü o kişilere de bulaşmış olma ihtimali vardır. Bu yüzden onların da korunması ve test yaptırması gerekir. Böylece salgının daha fazla yayılması engellenmeye çalışılır.

Hasta kişi evde kendini diğer aile bireylerinden izole etmelidir. Aynı ortamda bulunulmaktan kaçınılmalıdır. Tabak, çatal, kaşık ayrı olmalıdır ve 90 derece ve üstü bir sıcaklıkta diğer tabak, çatal, kaşıktan ayrı olarak yıkanmalıdır. Bu işlem biraz yorucu olabilir o yüzden hasta iyileşene kadar plastik mutfak gereçleri kullanılması tavsiye edilir. Evin içindeki bulaşma riski de daha aza iner. Aynı zamanda hasta kişinin kıyafetleri de diğer aile bireylerinden ayrı yıkanması gereklidir. Kıyafetlerde 90 derece ve üstü bir sıcaklıkta yıkanmalıdır.

Sürüntü testi pozitif çıkan hasta tuvalet ve banyoyu her kullandığında çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Bu yerlerden de bulaşma riskinin olduğu unutulmamalıdır.

Gerekli izolasyon süreci doğru bir şekilde gerçekleştirmenin yanında doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. 14 gün sonunda ilaçlar bittiğinde tekrar test yapılmalıdır. Eğer hala iyi hissedilmiyorsa evden çıkılmamalı ve sağlık kuruluşunu arayarak durum bildirimi yapılmalıdır.

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Virüsten korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa virüse yakalanma olasılığı da azalır. Ya da daha az semptom ile kolay bir şekilde atlatılır.

Sadece sağlıklı beslenmek yeterli değildir. Günlük hayatımızda sosyal mesafe kuralına, kişisel hijyene özellikle el hijyenine dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca evden dışarıya iş olmadığı takdirde çıkılmaması ve kalabalık ortamlarda bulunmamaya dikkat etmek gerekir.

ANTİKOR TESTİ

Antikor testi, vücut hastalığı geçirdikten sonra bu hastalığa karşı ne kadar bağışıklık kazanmış olduğunun görülmesine yardımcı olan testtir.

Hastadan alınan kan ile ELISA yöntemi kullanılarak kandaki lgM ve lgG tipi antikor oranı tespit edilerek yapılır. %99,8 oranı yakalanmaya çalışılır.

Gün içinde laboratuvar testleri yoğun değil ise kanın verildiği gün antikor testi sonucu çıkmaktadır.  Covid-19 için tek başına yeterli bir test değildir.  Antijen testleri ve PCR test sonuçları ile değerlendirilmelidir.

 

 

Editör: TE Bilisim