Orta Doğu gezisi kapsamında, Tahran'a gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang, geçtiğimiz cumartesi günü İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif ile Tahran'da 25 yıllık iş birliği anlaşması imzaladı. Çin Dışişleri Bakanı Wang, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Ali Hüseyin Hamaney'in temsilcisi olduğu belirtilen ve anlaşmanın kilit ismi Ali Laricani ile de görüştü. 

Ayrıntılarının henüz resmi olarak paylaşılmadığı anlaşmanın, Çin Devlet Başkanı Xi Jiping'in 2016'da İran'ı ziyaret etmesinde temelinin atıldığı söylenirken, önümüzdeki on yılda ikili ticareti 10 kattan fazla artırarak 600 milyar dolara çıkaracağı tahmin ediliyor. 

“MEVCUT DURUMU DEĞİŞTİREBİLİR”

Cumhurbaşkanı Ruhani, Çin Dışişleri Bakanı Wang'a nükleer anlaşma konusundaki tutumuna ve “Amerikan tek taraflılığına” karşı durduğu için teşekkür etti. Nükleer anlaşmanın resmi adına atıfta bulunarak “İki ülkenin JCPOA'yı (İran nükleer anlaşması veya Ortak Kapsamlı Eylem Planı) uygulamak için iş birliği çok önemlidir ve mevcut durumu değiştirebilir.” dedi.

İran ve Çin, Kovid-19 salgını sırasında da işbirliği yapmıştı ve Çin geçtiğimiz ay 250 bin doz  Sinopharm aşısını İran'a bağışlamıştı.

NE OLMUŞTU?

JCPOA olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı, İran ve Avrupa Birliği ile birlikte P5 + 1 arasında 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan İran nükleer programı hakkında bir anlaşma olarak biliniyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Çin dahil dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmişti. Sonrasında ise İran ile olan tüm finansal sistemi kara listeye alan İran'a sert yaptırımlar uygulamıştı. Başkan Joe Bıden ise anlaşmayı yeniden yürürlüğe koymak istediğini belirtse de bunun için henüz bir adım atmış değil.

Editör: TE Bilisim