Geçtiğimiz hafta Yunanistan ve Rum lobisinin yaptırım çabalarına rağmen Türkiye ile ilişkileri olgunlaştırma kararı alan AB’nin yanına son olarak Ingiltere eklendi. Brexit sonrası çıkış yolu arayan Ingiltere Türkiye’nin tezlerine destek açıklamalarıyla ‘Küresel Güç Türkiye’ vizyonuna yatırım yapmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son olarak kongre konuşmasında deklare edilen 2023 ve 2053 vizyonu şimdiden bölge aktörleri tarafından satın alındı. Libya, Azerbaycan, Macaristan, Ukrayna gibi kardeş ya da müttefik ülkelerin yanı sıra Mısır ve Suudi Arabistan attığı adımlarda normalleşme beklentilerini dile getirirken İsrail’den gelen açıklamalar bölge ülkelerinin beklentilerini pekiştirdi. Geçtiğimiz hafta Yunanistan ve Rum lobisinin yaptırım çabalarına rağmen Türkiye ile ilişkileri olgunlaştırma kararı alan AB’nin yanına son olarak İngiltere eklendi. Brexit sonrası çıkış yolu arayan İngiltere Türkiye’nin tezlerine destek açıklamalarıyla ‘Küresel Güç Türkiye’ vizyonuna yatırım yapmaya başladı.

‘YALNIZLIK’ İDDIALARİ ÇÜRÜDÜ

Yaklaşık 80 yıldır ‘pasif ve edilgen’ dış politikayı terk edip, özellikle kendi bölgesinde aktif ve etkin bir tavır sergileyen Türkiye’ye içeriden ve dışarıdan saldırıların artması dikkat çekiyor. Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa doğrudan Türkiye’yi hedef alan politikalar yürütürken, ABD ise daha temkinli adımlar atmayı tercih ediyor. ‘ Suriye’de ne işimiz var?’ sorusuyla Türkiye’nin yakın coğrafyasında bile pasif bir politika benimsemesi gerektiğini savunan muhalefet son günlerde yine “Diplomatik yalnızlık” kavramını diline doladı. Sadece son bir haftada yaşanan gelişmeler ise Türkiye’nin dış politikasında tam aksi yönde gelişmeler olduğunu gösteriyor.

LİDERLER ZİRVESİ’NDEN HAYAL KIRIKLIĞI ÇIKTI

Geçen hafta için toplanan ve Yunanistan başta olmak üzere birçok üye ülkenin Türkiye’ye yaptırım uygulansın baskısına rağmen AB yine Türkiye ile yakınlaşmayı merkeze alan bir tavır sergilemeyi tercih etti. Akdeniz’de Türkiye ile hareket eden İtalya’nın yanı sıra, İspanya, Almanya, Macaristan ve komşu ülke Bulgaristan Türkiye ile daha iyi ilişkiler kurulmalı” şeklinde bir tavır benimsedi. Türkiye’ye yaptırım kararı çıkar ümidi ile haber bekleyen kesimler zirveden çıkan “Türkiye ile diyalog ve iş birliği mesajları” ile hüsrana uğradı. AB üyesi birçok ülke ile sıcak temas halinde olan Türkiye’nin komşu ülke Gürcistan, kardeş ülke Azerbaycan, dost ülke Libya’nın yanı sıraRusya ve Çin gibi ülkelerle kurduğu diplomatik ilişkiler de Türkiye’nin Büyük ülke vizyonunu bir kez daha kanıtladı.

TÜM YOLLAR ANKARA’YA ÇIKIYOR

Türkiye’nin kurduğu diplomatik ağın yanı sıra Brexit sonrası çıkış yolu arayan İngiltere’nin de başta Kıbrıs sorunu olmak üzere Türkiye tezlerini “ Çözüm” olarak dile getirmesi de dikkat çekti. Ülkenin eski Dışişleri Bakanı JackStraw’ın son dönemde yaptığı “Kıbrıs’ta 2 devletli çözüm” açıklaması bu açıdan önemli görülüyor. Straw, Kıbrıs’ta 2 devletli çözümü savunurken, Avrupa Birliği’nin (AB) bölünmüş bir Kıbrıs’ı “tek ülke gibi” kabul etmesinin hata olduğunu dile getirdi. Mevcut durumun Kıbrıs Rum Yönetimi’nin lehine olduğunu ifade eden Straw, tek çözümün iki devletli bir yapı olduğunu belirterek, Rum Kesimi’nin uzlaşmaz tavrının başka seçenek bırakmadığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN POZİSYONUNU TEYİT EDİYORLAR

Türkiye’nin birçok konuda ayrı düştüğü Mısır ve Suudi Arabistan’la da bu ülkelerin ilk adımı atan taraf olmasının ardından normalleşme sürecine girmesi, Ankara’nın güçlü pozisyonunu teyit ediyor. Özellikle Irak savaşı sonra bölgedeki pozisyonunu tamamen ABD’ye bırakan İngiltere’nin bu süreçteki tavrı “Gelecek Türkiye’nin” teziyle örtüşüyor. Yaklaşık 200 yıl İslam coğrafyasında çizdiği haritalarla ve kurduğu uydu devletlerle bölgeyi dizayn eden İngiltere’nin sahneye yeniden çıkışı için “Güçlü bir pozisyon alma ihtiyacı duyuyor” yorumları yapılıyor.

Refah ve gücü pekiştirme hamlesini gördüler
Son 20 yılda ulaşımdan sağlığa eğitimden teknolojiye savunma sanayinden enerji yatırımlarına kadar pek çok konuda alt yapı eksikliklerini tamamlayan Türkiye, insansız savaş uçağı, nükleer enerji santralleri ve yeni enerji rotalarıyla Küresel Güç olma yolundaki adımlarını sıklaştırdı. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ gibi sahada gücünü hissettiren adımlar atan Türkiye, ABD’nin de yeni Başkan Joe Biden sonrası hamlelerinin de etkisiyle bölgesel aktör konumunu daha da pekiştirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu’nun Türki Cumhuriyetler’de kurduğu bağ sonrası Asya ülkeleri de Türkiye’nin oluşturduğu güç denkleminin parçası haline geldi. 2021 başından itibaren dış politikada yaşanan gelişmeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği 2053 vizyonunun şimdiden satın alındığını gösteriyor.
Editör: TE Bilisim