İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı, son dönemde başlayan “ Andımız” tartışmaları üzerine değerlendirmelerde bulundu. 20. yüzyılın başlarının dünya ülkelerinde diktatörlüğün, ırkçılığın, faşizmin zirve yaptığı zamanlar olduğunu vurgulayan Anapalı, İspanya’da Franco, İtalya’da Mussolini, Rusya’da Stalin, Çin’de Mau, Almanya’da Hitler’in iktidarda olduğunu hatırlattı.

Anapalı, “O günlerde her millet, kendisini dünyanın en üstün millet olduğu iddiasını ortaya koyuyordu. Bu durum Türk’e, Arap’a yani tek bir millete has değildir. Dünyanın tüm ırkları kendisini en üstün ırkı olarak görüyor ve çocuklarını öyle yetiştiriyorlardı. 1930’larda, 1940’larda, 1950’lerde faşist eğitim dünyanın her yerini sarmış, çocuklar sabahları okula girerken bir askerin kışladaki yemin metni gibi kendi sosyolojilerine uygun metinler söyleyerek giriyorlardı” dedi. Anapalı, “Evet, ‘Türk’üm, doğruyum, çalışkanım…’ doğru değilsin vergi kaçırıyorsun. Çalışkan değilsin bugüne kadar üçüncü dünya ülkelerinden biriydin, yeni kalkınmaya başladık. Çocuklar çalışkanım diyor ama 5 zayıfı var. Yalan söylemeyi ve sözünde durmamayı öğretiyorlardı. 30’ların, 40’ların, 50’lerin modasıydı ve bütün dünyada vardı” dedi.

TÜRKİYE ÇOK ULUSLU DEVLETİN BAKİYESİDİR”

İtalyan, Alman, Fransız çocuklarının 30’lu, 40’lı yıllarda okullara yemin ederek girdiğini hatırlatan Anapalı, “Artık yaşadığımız çağın sosyolojisiyle ifade edilemeyecek bir durum. 30’lu, 40’lı yılların ideolojik alışkanlıklarının devam etmesi bir şey ifade etmiyor.

Dolayısıyla iktidara muhalefet olmak arzusuyla hareket ediliyor. Andımızın kaldırılması sosyolojiye uygun olmuştur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin de o dönemin konjonktürüne ayak uydurduğunun altını çizen Anapalı, okullarda andımızın okutulduğunu söyledi. Tarihçi Anapalı, “Bilhassa Osmanlı gibi 36 milletin bakiyesi olan Türkiye Cumhuriyeti çok uluslu bir devletin bakiyesidir. Bunun en büyük göstergelerinden birisi milletimizin İstiklal Marşı’nı dahi bir Arnavut olan Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olmasıdır” diye konuştu.

Bu coğrafyada tek ırkı kutsayan yapılanmanın çok tutmayacağını söyleyen Anapalı, sadece iki devlette millet üstünlüğünün kabul edildiğini dile getirdi. Anapalı, “Ermenistan’da Ermeniler, İsrail’de Yahudiler üstün ırktır. Türkiye, Kürtlerin, Arapların, Arnavutların, Lazların, Boşnakların, Rumların yaşadığı bir toplumdur. Böyle bir toplumda Andımızın söylenmesi realiteye uygun değildir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim